Los bericht bekijken
  #165  
Oud 14 mei 2009, 11:39
thoggy's schermafbeelding
thoggy thoggy is offline
Junior Member
 
Geregistreerd: 12 mei 2009
Locatie: odijk
DTV: Humax iHDR-5050c, Humax iPVR 9200c
Berichten: 5
Standaard Beeldkwaliteit

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
Dat klopt, maar voor een vloeiende beweging zijn 25 beelden per seconde voldoende. Alleen bij televisie camera's met een erg korte sluitertijd kun je dan nog wel eens een schokkerig beeld waarnemen als je vanuit je ooghoeken kijkt naar snel bewegende beelden, bij voetbal b.v.

Met moderne digitale technieken is het niet moeilijk om die 2 halve beelden in een frame buffer te combineren en op te slaan als hele beelden en dan die 25 hele beelden per seconde 50 keer per seconde weer te geven of zelfs met 100 beelden per seconde (100 Hz televisies). Dat geeft dan idd een veel rustiger beeld.
Okay, voor de tv is het niet moeilijk om 2 beelden te bufferen, en dan ze samen te laten zien, echter dat "combineren" is niet triviaal. Het is namelijk afhankelijk of je te maken heb met beelden die oorspronkelijk van film komen, of oorspronkelijk van video camera (ie gewone tv). Komt het oorspronkelijk van film, dan is er geen probleem, je kunt de twee plaatjes zonder problemen combineren tot 1 en dan gewoon 2x laten zien et voila, het weave principe.

Heb je daarentegen te maken met video, dan komt het veld met de oneven lijnen 1/50 van een seconde na het veld met de even lijnen. Als alles stilstaat, is er niks aan de hand, maar heb je nu te maken met beweging, dan gaat het helemaal mis. Denk maar aan een vierkantje die van links naar rechts door het beeld gaat. Op tijdstip 0, wordt het bovenste veld (alle even lijnen) gesampeld, en de voorkant van het vierkant is dan op horizontale pixel 10. Dan op tijdstip 1/50s later, wordt het onderste veld (alle oneven lijnen) gesampeld, de voorkant van het vierkant is dan al verder zeg op horizontale pixel 20. Combineer je nu deze twee beelden, dan krijg je geen vierkant, maar een rafelige rechterlijn. En die blijft dan ook nog eens 2 * 1/50 s staan. En het wordt niet beter later, want het hele drama herhaalt zich voor 2/50 (pixel 30) en 3/50 s (pixel 40). Wat je zult zien is een rafelige rechterkant die over je scherm beweegt van links naar rechts. Weg simpel framebuffer verhaal. Deinterlacen is niet triviaal. Dit heet combing, en is zo oud als de weg naar rome.

Een (te) simpele oplossing voor deze rafeligheid is bobben, je dupliceert gewoon alle even lijnen op tijdstip 0, en alle oneven lijnen op tijdstip 1/50s en etc. Resultaat, een keurige rechte lijn. Combing is op SD goed te herkennen omdat de echte verticale resolutie niet zo hoog is. Je zou het snel kunnen zien op horizontaal scrollende tekst, die vaak later als *video* wordt toegevoegd. Als je echter gebruik maakt van deze methode verlies je de helft van je resolutie, dus wat er vaak wordt gebruikt is weave + filter. (En dat is bijna zeker het geval hier) Kortom je weaved eerst in je framebuffer, en daarna haal je er een filter overheen waarbij je poogt alle rafeligheden te verwijderen. Dit geeft optimaal het minste resolutieverlies, maar alles valt of staat met de kwaliteit van het filter. Filter je te agressief dan wordt het beeld zacht..... Klinkt dat bekend?

Ik vermoed dat zelfs als de humax gevraagd zou worden 576i uit te sturen (scart), dat dan nog altijd door de processor eerst een 576p plaatje wordt gegenereerd op de voornoemde methode, en daarna de oneven lijnen en de even lijen van een geconstrueerd frame uitstuurt. Met als resultaat dat dus niet echt het originele tv signaal wordt doorgegeven, maar iets dat *ALTIJD* door een comb filter gaat en dus een soft plaatje geeft.

Kan iemand aub vertellen of ie al in staat is geweest naar 576i te kijken vanaf de Humax via hdmi? Is mijn boxje niet goed, of heeft iedereen dit.