Discussie: Vraag: Welke router kiezen ?
Los bericht bekijken
  #52  
Oud 7 mei 2009, 08:41
grunnsat's schermafbeelding
grunnsat grunnsat is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 30 maart 2008
Locatie: Groningen / @Home
Ziggo Internet: Alles-in-1 extra / Cisco EPC3928 in bridge
DTV: Humax iHDR-5200C / LG 42LM860V
Berichten: 1.053
Standaard

Mijn laptop heeft een Intel 4965AGN WiFi kaart, en bij de single band Netgear router liet deze een snelheid van 54Mb zien. Nu met de dual band Apple router heeft diezelfde kaart een snelheid die nu op 216Mb staat, en eerder ook wel 270Mb liet zien. Dit laatste verschil zal met ontvangstomstandigheden te maken hebben.

Bij je verhaal over switches met 1Gb aansluitingen etc. zie je over het hoofd dat ieder aangesloten apparaat zijn eigen discrete aansluiting heeft. De hardware van de switch zorgt er middels buffering voor voor dat de snelheid verschillen tussen de poorten opgevangen wordt. (store and forward principe).

Bij een WiFi verbinding ligt de zaak fundamenteel anders. De router heeft één frequentie in gebruik waarop uitgezonden en ontvangen wordt. Alle apparatuur die met die router gebruikt wordt moet kunnen 'begrijpen' wat er gecommuniceerd wordt, en dat kan alleen als de laagste gemeenschappelijke sneheid gebruikt wordt. Een g apparaat kan niets met data die op n snelheid wordt uitgezonden. Let wel, het maakt niet uit dat die data niet voor dat apparaat bedoeld is. Het g apparaat moet ook kunnen 'lezen' dat die data voor een ander apparaat bedoeld is en dus niet verwerkt hoeft te worden. Op n snelheid uitgezonden data zal overkomen als ruis, en het g apparaat zal 'denken' dat de verbinding verbroken is.

Je hebt gelijk dat een n router backwards compatible is, en dat houdt dus in dat de router zich op de laagste gemeenschappelijke snelheid zal instellen.