Los bericht bekijken
  #20  
Oud 25 april 2009, 22:57
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door csteelooper Bekijk bericht
Oh ja? Mijn TV reageert niet op LetterBox en wel op PalPlus, en die schakelt gewoon over naar breedbeeld... Of is er middels VBI misschien een PalPlus-achtige schakeling mogelijk, zoals het WSS-signaal bij Digitale bronnen?
Je verwart kennelijk PalPlus en WSS. Bij de analoge doorgifte van 16:9 programma's van de publieke (en Nederlandse commerciŽle) zenders wordt WSS meegestuurd door de kabelexploitanten, zodat breedbeeldtoestellen automatisch op de zoom-stand over kunnen schakelen. De beelden van 16:9 uitzendingen worden analoog echter als 4:3 letterbox doorgegeven, om een correcte beeldverhouding op analoge 4:3 toestellen te kunnen garanderen. Dit betekent dus dat de verticale resolutie bij analoge ontvangst van 16:9 programma's effectief maar 3/4 x 576 = 432 beeldlijnen bedraagt. Digitaal is wel de volledige vertical resolutie beschikbaar bij 16:9 uitzendingen, aangezien breedbeeldprogramma's van de genoemde zenders digitaal anamorf worden doorgegeven.

PalPlus wordt in Nederland al lang niet meer gebruikt, dat was al terziele toen er nog analoog via de ether werd uitgezonden (in Nederland tot december 2006).
Citaat:
Overigens bestaat PalPlus nog wel hoor, kijk maar in BelgiŽ. Daar wordt analoog nog steeds lekker met PalPlus gewerkt (volgens de testbeelden die ze er hebben staan bij storingen als je analoog kijkt), en dat geldt ook voor NICAM stereo... Dat PalPlus dus niet de gebruikte uitzendstandaard is kan ik me nog voorstellen, maar dan is het deste maffer dat mijn tv wel op de signalen reageert terwijl ie dat niet bij gewoon letterbox doet. Maar om te stellen dat PalPlus niet meer bestaat gaat wat ver IMHO. Bovendien zie ik in de zwarte balken ook met regelmaat de blauwe blokjes die zo karakteristiek zijn voor PALPlus als ik in m'n slaapkamer kijk (4:3 tv)...
De analoge uitzendingen van de VRT via de ether zijn in december 2008 gestopt, dus het is mij een raadsel hoe jij in april 2009 nog denkt PalPlus uitzendingen te ontvangen. Zoals gezegd wordt de automatische omschakeling naar de zoom stand bewerkstelligd door het meegestuurde WSS signaal. In BelgiŽ zendt de RTBF nog wel analoog uit via de ether, en die zullen dan ook nog wel PalPlus gebruiken. Of de Vlaamse kabelnetten de beide VRT zenders analoog nog in PalPlus doorgeven weet ik niet, maar dat zou heel goed kunnen als ze daar de geschikte apparatuur voor hebben.

Ziggo geeft de beide Vlaamse publieke omroepen analoog in ieder geval niet (meer) in PalPlus door sinds de analoge etheruitzendingen in Vlaanderen zijn gestopt. Wat die blauwe blokjes zijn die je op je 4:3 toestel in de zwarte balken ziet weet ik niet, maar het is in ieder geval geen PalPlus. De artefacten die daarbij optraden zagen er trouwens ook niet uit als blauwe blokjes, maar eerder als blauwe slierten (stippellijnen). Zelf zie ik hier via Ziggo analoog bij de beide Vlaamse zenders echt geen blauwe artefacten in de beide zwarte balken als ik mijn toestel handmatig op 4:3 zet.