Los bericht bekijken
  #48  
Oud 17 april 2009, 10:09
om1's schermafbeelding
om1 om1 is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 28 februari 2009
Locatie: Heemstede Multikabel
Ziggo Internet: Connect Max, Cisco EPC3928AD
Berichten: 663
Standaard

Erg vreemd dat een Ziggo medewerker oppert dat dit een DNS probleem zou kunnen zijn. DNS heeft hier niks te maken. DNS wordt gebruikt om een naam naar adres vertaling te doen. Waar we hier naar kijken is een routerings probleem.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door sokolum Bekijk bericht
ps: ik heb geen idee of je tegenwoordig je ook bij een peering parnter kunt inkopen...
In het algemeen heet dat "transit provider".

Iedere ISP heeft peering overeenkomsten met andere partijen. Deze wisselen dan onderling verkeer uit. Neem bijvoorbeeld xs4all. Als Ziggo met xs4all peert, dan betekent dat request vanuit het Ziggo netwerk voor sites die bij xs4all gehost worden direct tussen xs4all en Ziggo uitgewisselt wordt. Er is geen derde partij bij betrokken.
Vaak zijn peering overeenkomsten met gesloten beurs. Dwz ik handel jouw verkeer af en jij mijn, en we betalen elkaar niks.

Transit verkeer is zoiets als: een partij biedt connectivity aan naar het hele internet op ISP niveau. Dit is tegen betaling pet megabyte.

Maar als het kan zal Ziggo liever verkeer afhandelen via peering, omdat dat goedkoper is. Ziggo moet dan natuurljik wel genoeg peers hebben geregeld.

Je kan het vergelijken met het bepalen van en route in het normale verkeer: je kan via de lokale wegen gaan (gratis) of betalen voor tolwegen (niet gratis, maar wel sneller en handiger voor lange afstanden).
Aan de andere kant is deze weg vergelijking niet helemaal goed: het zou ook best kunnen dat transit verkeer afgeknepen wordt, om kosten te besparen.

Zie wikipedia onder peering voor wat meer uitleg.

Maar pas wel op met traceroute! Deze geeft de route van het heengaande verkeer. De terug route hoeft niet per se hetzelfde te zijn. En omdat we hier downloads vanaf een franse site bekijken, is de route van de franse site naar Ziggo veel meer van belang dan andersom. Het begin van die route wordt bepaald door de routing policy van de ISP van de franse site, totdat een peer of transit provider van Ziggo bereikt wordt. Het kan zijn dat de heen route hetzelfde is als de terugroute, maar dat hoeft niet.

Kortom, de materie is complex, er kunnen verschillende redenenen zijn waarom de download traag is maar het is wel duidelijk dat DNS er niks mee te maken heeft en dat de site op zich genoeg bandbreedte heeft.