Los bericht bekijken
  #8  
Oud 8 april 2009, 16:17
d.scholtens's schermafbeelding
d.scholtens d.scholtens is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 26 maart 2009
Locatie: Sellingen
Ziggo Internet: Ziggo Alles In 1 Basis
DTV: Humax
Berichten: 105
Standaard

Ook hier in Sellingen (Zuid-Oosten van de provincie Groningen; Ziggo dus) geeft het RDS signaal van Radio 10 Gold (97.2 FM) problemen. Complete stukken tekst (PS regels) lijken weg te vallen. Signaal is 100%, dus daar kan het niet aan liggen. Denkt dat het komt doordat het RDS PS signaal van deze zender erg snel loopt (sneller dan andere zenders, het display ververst om de 2 seconden). Volgens mij kan de kabelmodulator het niet helemaal bijbenen. Wellicht dat er even een instelling aangepast moet worden. 101.4 Radio 538 heeft ditzelfde probleem soms, en ook bij deze zender loopt de RDS erg snel (toeval?!). In de ether loopt het trouwens wel goed, terwijl het daar net zo snel gaat als op de kabel. Lijkt me dus echt een kopstation probleem bij Ziggo.

- BNR Nieuwsradio (95.7 FM) geeft ook hier geen origineel RDS signaal. (Display geeft: BNR_____ 82FF). Erg slordig dat hier geen origineel RDS signaal bij zit, BNR zend het immers wel mee via hun etherzenders en dus ook via de satelliet (zo sturen ze immers hun etherzenders aan). Desnoods kunnen ze toch gewoon het ethersignaal vanuit Zwolle (95.3) opvangen en doorzetten op de kabel (dus inclusief RDS). Die is bij het hoofdstation in Zwolle glashard te ontvangen.

- Skyradio (97.5), Arrow Classic Rock (105.0) en Arrow Jazz FM (99.0) hebben wel een origineel RDS signaal (wat betreft PS, PTY en PI-CODE), maar het RT (RadioText) signaal ontbreekt. Lijkt me een instellingsfout in de kabelmodulator. Kwestie van aanpassen lijkt mij, kleine moeite groot plezier. Andere zenders hebben wel RT, wellicht kan de instelling die wordt toegepast in die kabelmodulatoren doorgezet worden naar de modulator van bovengenoemde zenders.

- NDR 1 Niedersachsen (89.2) heeft ook hier GEEN origineel RDS signaal (meer). Ongeveer een jaar terug was dit nog wel het geval. Bovendien is ook hier de 1 weggevallen (staat nu “NDR_NDS” in het display, dit was altijd “NDR1 NDS”. Overigens is er een lange tijd ook geheel geen RDS geweest, maar na een eerder bericht van mij op dit forum is bovenstaande incorrecte RDS signaal toegevoegd aan het signaal. Bovendien is de editie van deze zender veranderd. Voorheen ontvingen wij altijd editie Aurich via de kabel, gelijk aan de etherzender 95.8 in Aurich. Deze ontving men altijd via de ether in het kopstation te Winschoten, alwaar deze zender glashard te ontvangen is. Voorstel voor Ziggo: is het niet mogelijk om deze editie weer terug te plaatsen op de kabel en het signaal dus uit de ether te halen (dus zender 95.8 Aurich of 92.8 Lingen) en deze inclusief originele RDS via glas door het gehele Ziggo gebied te verspreiden? De situatie nu is een achteruitgang vergeleken bij een jaar terug.

- VRT Radio 1 (89.5) en Klara (107.9) hebben hier inderdaad ook geen originele RDS signaal. Dit komt waarschijnlijk doordat dit niet bij het aanvoer signaal vanuit België wordt aangeboden. In Brabant (ook Ziggo), alwaar familie woont, zijn deze zenders wel met originele RDS via de kabel te ontvangen, waarschijnlijk omdat men ze aldaar uit de ether haalt (daar zijn ze immers glashard te ontvangen). Is het niet mogelijk om dit ethersignaal inclusief RDS via een kopstation in Brabant via glasvezel te transporteren naar de andere Ziggo gebieden?

- Fun X (105.5) heeft ook geen origineel RDS signaal, terwijl ze dat in de ether wel hebben (en dus ook meesturen). Zonde…

Ik hoop dat een Ziggo Technicus hier meeleest en deze problemen eens wil aankaarten (of beter nog: wil oplossen), want het zijn een hoop schoonheidsfoutjes die toch op eenvoudige wijze op te lossen moeten zijn. Wellicht zijn ze zelfs over het hoofd gezien?!

Wil ook nog even iets positiefs melden: Radio Noord (96.3) zat hier jaren zonder origineel RDS op de kabel, maar sinds enkele maanden is hier nu wel het originele RDS signaal (gelijk aan de ether) toegevoegd op de kabel. Hulde Ziggo! Het kan dus wel ;-)