Los bericht bekijken
  #1  
Oud 31 maart 2009, 14:19
RoRi's schermafbeelding
RoRi RoRi is offline
Junior Member
 
Geregistreerd: 31 maart 2009
Locatie: Stadskanaal
DTV: Nokia
Berichten: 1
Standaard RDS problemen bij enkele radiozenders

Ik heb een aantal vragen/storingsmeldingen omtrent het RDS signaal van enkele radiozenders op de Ziggo kabel in Noord Nederland, omgeving Stadskanaal.

Ik hoop dat iemand op dit forum mij antwoord/uitleg hierover kan geven, en er, indien mogelijk, iets aan kan doen.

- Bij de volgende radiozenders op de kabel onbreekt namelijk de RT functie in het RDS signaal: SkyRadio (97.5 FM), Arrow Classic Rock Radio (105.0 FM) en Arrow Jazz FM (99.0 FM). RT is de RadioText functie waar vaak informatie als spelende titel/artiest en reclame in staat. Vaak wordt dit pas zichtbaar als je op een speciale knop op je tuner drukt. Op autoradio's zit deze functie niet. Erg vreemd want deze zenders hebben op de kabel verder wel het originele RDS signaal zoals zij dat zelf meezenden vanuit de radiostudio (met andere woorden: de PS van het RDS signaal is wel gewoon dynamisch op de kabel, net zoals in de ether). Wordt de RT functie er ergens tussenuit gefilterd ofzo? Of is het een kwestie van een verkeerde instelling in de kabelmodulator? Wanneer ik dezelfde tuner vanmij namelijk aansluit op een buitenantenne via de ether dan ontvang ik de bovengenoemde zenders wel inclusief het RT signaal.

Erg vreemd. Heb het op meerdere tuners op verschillende kabelaansluitingen geprobeerd en overal hetzelfde probleem. Soms verschijnt na enkele uren op de zender te zijn afgestemd wel opeens het RT signaal, maar dit verdwijnt dan ook weer na een paar minuten. Lijkt mij dat er wat fout gaat in het kopstation bij de modulator... Bij de andere zenders op de kabel zit wel het RT signaal.

- Het RDS signaal van Radio 10 Gold (97.2 FM) loopt erg 'moeizaam'. Soms gaat het goed, maar regelmatig vallen er stukken tekst weg en blijft het RDS PS signaal stilstaan. Bijvoorbeeld "RADIO 10" "GOLD" "NUONAIR:" "GOLD" "GROOTSTE" "GOLD". Hebben meer mensen hier last van? Het lijkt wel of het signaal haperend binnekomt. Ik heb het op meerdere RDS tuners geconstateerd...

- De zenders BNR Nieuwsradio (95.7 FM), NDR 1 Niedersachsen (89.2) en FunX (105.5) hebben als enigste geen origineel RDS signaal op de kabel. Volgens mij wordt dit RDS signaal wat deze zenders nu hebben er zelf op gezet in het kopstation. Erg vreemd, want in de ether en op de satelliet is het originele RDS signaal (dus het signaal met titel/weerbericht/beurs informatie) gewoon aanwezig. Waarom voegt Ziggo dit niet toe op de kabel bij deze zenders, en bij alle andere zenders wel? Bij BNR en NDR 1 was dit voorkort wel het geval, maar nu opeens niet meer (maar ik geloof dat dit ook al in een ander topic op dit forum gemeld is). Kwestie van modulator anders instellen of ether signaal doorsturen?