Los bericht bekijken
  #14  
Oud 26 maart 2009, 23:24
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Bigsmoke Bekijk bericht
Beste allemaal, NEE, ik en met mij (tien) duizenden kunnen NIET op onze vingers natellen, dat wij gedwongen worden om extra apparatuur aan te schaffen als wij gewoon het "normale" al -tig jaren bestaande zenderpakket willen bekijken en zo af en toe eens een programma of serie die gelijktijdig wordt uitgezonden op een andere zender willen opnemen.

Dat wordt door GEEN ENKELE signaalaanbieder duidelijk gemaakt en ook al de retailzaken zwijgen hierover in alle talen, bang als ze zijn dat ze omzet verliezen.
Ze geven het heus wel toe als je ze ermee confronteert, en wellicht raden ze je dan eerder een decoder met dubbele tuner en ingebouwde harddisk aan (een PVR dus). Verder blijf ik erbij dat je het had kunnen weten. Vergelijk het maar met een gewoon ouderwets cassettedeck. Daar kon je opnamen mee maken van de radio, en vele mensen deden dat ook. Maar iedereen wist dat je niet gelijktijdig één radioprogramma kon opnemen en naar een ander radioprogramma kon luisteren, tenzij je een tweede tuner(versterker) of extra 'losse' radio had natuurlijk. Iedereen begreep dat, en niemand deed daar destijds moeilijk over.

Citaat:
Het moge meer dan duidelijk zijn, dat als ik van de (on)mogelijkheden van digitaal ontvangen en opnemen, kennis had gedragen, ik heel andere apparatuur had aangeschaft!
Als je had geweten wat je nu weet, wat zou je dan hebben aangeschaft? Daar ben ik wel benieuwd naar, want zoals uiteengezet heeft elke oplossing zijn eigen voor- en nadelen.

Citaat:
Het ergste is nog dat je een en ander als zijnde toch VANZELFSPREKEND door je strot geduwd krijgt, en tevens als nitwit in de hoek wordt gezet als zijnde een typisch geval van : "eigen schuld, dikke bult ".
Deze reactie proef ik uit diverse contacten met Ziggo zelf, maar ook hier op dit en andere fora. Ik vind dat heel jammer.
Tja, de techniek staat nou eenmaal niet stil, en er is al jaren geleden in Europees verband besloten om de overgang van analoge naar digitale televisie te gaan maken. Zo is er in Nederland al sinds december 2006 geen analoge televisie meer via de ether. De enige reden waarom analoge televisietoestellen in Nederland nog werken (zonder decoder erbij) is omdat de kabelexploitanten een aantal zenders omzetten naar analoog en deze analoge signalen via de kabel verspreiden. Alle televisiezenders worden allang uitsluitend digitaal aangevoerd.

Verder is het zo dat de overgang van analoog naar digitaal natuurlijk niet de eerste technische innovatie is sinds het begin van de televisie die nadelen of extra kosten met zich meebracht voor kijkers die niet over geschikte apparatuur beschikten om de nieuwe ontwikkelingen mee te kunnen maken.

Hier is al de introductie van de kleurentelevisie genoemd, maar dat is natuurlijk een slecht voorbeeld, omdat mensen met een zwart-wit toestel gewoon in zwart-wit naar kleurenuitzendingen konden blijven kijken. Of toch niet?

Ik heb zelf de opkomst van de kleurentelevisie meegemaakt, en ik weet dat zwart-wit kijkers met een wat ouder toestel wel degelijk werden gedupeerd door de komst van de kleurentelevisie. Op oudere zwart-wit toestellen kon je namelijk direct zien dat een programma in kleur werd uitgezonden. Klinkt misschien ongelooflijk, maar het was toch zo. Op oudere toestellen ontstonden door de 4,43 MHz kleurendraaggolf en het daarop gemoduleerde chrominantiesignaal namelijk lelijke kriebellijntjes in egale vlakken, en daar was niets aan te doen behalve een nieuw (!) zwart-wit toestel kopen met een ingebouwd filter, of (voor veel geld) een filter laten inbouwen in het bestaande toestel, wat overigens ten koste ging van de beeldscherpte ...

Dit is maar één voorbeeld waarbij mensen werden gedupeerd, maar er zijn er meer. Bij de komst van het tweede net in 1964 beschikten veel kijkers uiteraard over een toestel dat enkele jaren eerder was gekocht. Maar wat bleek? Toestellen die vóór ca. 1962 waren geproduceerd konden alleen VHF kanalen ontvangen, terwijl het tweede net gebruik maakte van de destijds nieuwe UHF kanalen. Voor mensen met zo'n ouder toestel zat er niets anders op dan voor veel geld een losse UHF converter erbij te kopen óf een nieuw (zwart-wit) toestel natuurlijk, dat dan drie jaar later bij de introductie van de kleurentelevisie ook weer achterhaald was en problemen zou gaan geven, maar ja, dat wisten ze in 1964 nog niet ...

En van veel recenter datum is natuurlijk de introductie van breedbeeld televisie. Praktisch alle recente producties worden nu in 16:9 gedraaid en uitgezonden, en daardoor worden mensen die nog met een 4:3 beeldbuis TV kijken in toenemende mate gedupeerd, omdat 1/4 van het (toch al kleine) beeldoppervlak vrijwel permanent wordt ingenomen door de twee zwarte balken.

Citaat:
Ik ga dit item eens wat breder uitmeten over meerdere fora en andere "ouderwetse" media, kranten, RADAR, Consumentenbond, VROM, Programmaraad.......het gaat hier niet om mijn persoon of mijn bevinden, maar over het duperen van vele, inderdaad onwetende, abonnees van sdignaalaanbieders, die nu nog (uitsluitend) analoog kijken en opnemen.
Deze mensen worden en masse gedwongen om (zeer ) forse extra uitgaves te gaan doen willen ze DEZELFDE zenders blijven bekijken/opnemen dan ze nu al doen.

Dat daarbij in dit topic veelvuldig de naam Ziggo valt komt door een rondschrijven van deze firma d.d. 16-03-09, waarin zij het verdwijnen van een aantal analoge zenders ten faveure van uitbreiding van het digitale pakket aanzeggen, als een vaststaand feit.
Tevens maakt men in dat schrijven zeer fors en indringend reclame voor HUN EIGEN digitale decoders/opname apparatuur.
Je bent aan het vechten tegen windmolens, en dat besef je volgens mij heel goed. Zonder van je energie en je tijd en je bereikt er niets mee. Een tip: bekijk de Nederlandse film Off Screen eens.

Citaat:
Het begrip "digitale kwaliteit"is voor het gros van de abonnees van ondergeschikt belang, als je een tijdje alleen analoog of alleen digitaal gekeken hebt zie je het verschil toch niet meer! Dat zie je alleen.....IN DE WINKEL en daar kom je hoogstens eens in de 10 jaar voor een nieuw apparaat
Dit is niet mijn ervaring. Als ik weer eens bij familie of kennissen kom die nog analoog TV kijken (en dat opvallend genoeg wel steeds vaker met een moderne flatscreen TV!) dan valt mij altijd op hoe slecht de beeldkwaliteit eigenlijk is als je zelf gewend bent digitaal te kijken (via de kabel, niet via Digitenne). Er is meestal wel een klein beetje analoge beeldruis (luminantie én chroma) zichtbaar, of reflecties, of moiré, of nog allerlei andere problemen.

De beeldscherpte bij 16:9 uitzendingen die analoog worden ontvangen op een breedbeeld TV laat ook te wensen over, om de simpele reden dat breedbeeld uitzendingen analoog in 4:3 letterbox worden doorgegeven om een correcte weergave op oude analoge 4:3 toestellen te kunnen garanderen. Het gevolg hiervan is dat er analoog maar 3/4 van de 576 beschikbare beeldlijnen oftewel slechts 432 beeldlijnen effectief worden gebruikt. Een verticale resolutie dus die nog slechter is dan die van het toch al dramatisch slechte Amerikaanse NTSC systeem. Digitaal worden 16:9 uitzendingen daarentegen anamorf doorgegeven waardoor dus alle beeldlijnen worden benut, net als dat het geval is op DVD's met anamorf breedbeeld.


Citaat:
Ik verzoek iedereen die meent een zinvole bijdrage aan dit topic te (kunnen) leveren, vooral te willen reageren!
Wellicht dat er zo een voor iedereen bevredigende oplossing bedacht kan worden en dat is het enige waar m.i. naar toe gewerkt zou moeten worden.

Ik hoop dat niemand zich aangevallen voelt, dat is niet de intentie, noch de bedoeling van dit topic of deze reply!!