Los bericht bekijken
  #79  
Oud 24 maart 2009, 11:58
Tens's schermafbeelding
Tens Tens is offline
Junior Member
 
Geregistreerd: 13 april 2005
Locatie: Enkhuizen, Multikabel
Ziggo Internet: All-in-1 basis, Scientivic Atlanta
DTV: Humax
Berichten: 28
Standaard

HDMI video en audio wordt normaal gesproken maar deels uitgezonden door een HDMI passthrough receiver of HDMI passthrough TV. Er is immers wel een systeem dat het HDMI signaal kan doorgeven aan een HDMI apparaat, maar er is geen geluidsbron die het HD audio signaal ook daadwerkelijk uit kan zenden, hiervoor is een dure HD versterker nodig (overigens moet je hier heel erg goed op letten want veel mensen kopen een Onkyo versterker voor de helft van wat een gemiddelde HD versterker zou kosten, denkende dat ze daadwerkelijk HD geluid krijgen).

Omdat nog bijna niemand een HD versterker heeft, is er door SONY middels firmware updates de mogelijkheid verstrekt om via een optische audio kabel een DTS signaal te verzenden die herkend wordt door de meeste versterkers.
DTS wordt, mits de console geupdate is, via de PS3 console gecodeert en via een optische audiokabel naar bijvoorbeeld de md/tape of dvd ingang van je versterker verzonden (dit kan niet met de meeste andere systemen over een optische lijn, vandaar het misverstand dat je voor PS3 surround beter geen optische kabel kan gebruiken) waarna de receiver het signaal herkend als zijnde DTS.
Als de instellingen op de console en de receiver vervolgens goed staan dan pakt je receiver automatisch de juiste instellingen op een MD / Tape of DVD kanaal en hoef je verder niets te doen.

Dus: hdmi van console naar tv,vervolges optische kabel (8 euro, 12,50 voor 3 meter), van console naar receiver (mits deze dit ondersteund, anders is dts onmogelijk).

Overigens hebben lang niet alle PS3 spellen de mogelijkheid om DTS te laten horen. In dat geval verstaat een composiet kabel voor het surround effect, maar geluid is vele malen beter via een optisch signaal.
Als DTS voor een bepaald product namelijk niet werkt dan pakt de console een ander signaal en krijg je evengoed het geluid zoals je dat door een andere verbinding zou krijgen.

Daar komt wel bij dat je op de instellingen van de console moet letten. Bitmapping instellingen bijvoorbeeld kunnen het geluid verslechteren.

Nadeel van de beste geluidsetup met de PS3 is dat je er niet voor kunt kiezen om je console via het TV geluid te horen, terwijl je bijvoorbeeld via je receiver naar de radio luistert. Je moet dus voor PS3 geluid altijd je receiver aan laten of de kabelsverwisselen en de instellingen veranderen.
Je kunt echter wel surround krijgen vanaf je andere TV kanalen.

Vergeet niet het dopje of rubbertje van de optische autio kabel aansluiting af te halen alvorens je hem probeert aan te sluiten.
Soms zijn deze niet duidelijk zichtbaar.