Los bericht bekijken
  #3  
Oud 23 maart 2009, 04:41
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Bigsmoke Bekijk bericht
Dag allemaal,

Ben blij dat ik dit forum gevonden heb! Heb het gevoel dat ik helemaal gek aan het worden ben! Of ben ik zwaar opgelicht of ben ik misschien (te) blond??
Tja, we zullen zien ...

Citaat:
De voorgaande feiten:
In september 2008 na een tijdje sparen, een mooie LCD TV gekocht van meneer Philips, 32 PFL9632D, een bijbehorende HD-recorder (van dezelfde meneer, maar die ging na 4 weken en 3 grote storingen voorgoed terug naar de leverancier) van Sony RDR-HX980 en om te kunnen genieten van de digitale kwaliteiten (jawel meneer!) van de superieure spullen ook meteen van Ziggo een Humax IR-FOX C, het aanradertje van mijn retailer Expert!! Alles werd aangesloten, en nadat ik dat na veel vijven en zessen nog eens gedurende een dag heb overgedaan werkte alles zo'n beetje.

Het werkte als volgt:
TV (extern 2) is op Humax ( scart TV) aangesloten voor digitale ontvangst van signaal.

HDD ( line1/decoder) is op Humax( scart vcr) aangesloten, maar ook met ("set top-box controller") G-link met een plakkertje en "oog" vlak voor de IR aansluiting op de Humax.
Verder is er een gewone coax kabel van de Humax ( Aerial out) naar de HD-recorder( Aerial in).
Om Cd's Mp3 te kunnen luisteren een "omgebouwde" scart van Hd recorder ( Line 3 TV aansluiting) naar (oude) stereo-receiver , geen andere mogelijkheid voorhanden.
Verder nog HDMI van Hdd naar de TV (HDMI 1).
De gemaakte aansluitingen verdienen geen schoonheidsprijs, dat moet echt anders, en wel om meerdere redenen.

1. De VCR SCART van de Humax is bedoeld voor aansluiting van (jawel) een VCR. Een 'ouderwetse' videorecorder dus. Deze SCART aansluiting levert alleen een composiet of een S-video signaal (afhankelijk van de instellingen in het setup menu van de Humax), maar geen RGB signaal. En dat terwijl je een recorder hebt die RGB signalen kan opnemen. Je moet de VCR SCART van de Humax daarom niet gebruiken voor aansluiting op een DVD/HDD recorder. Alleen met RGB krijg je een goede beeldkwaliteit van je opnamen.

2. De DVD/HDD recorder heeft aan de achterzijde twee SCART aansluitingen, en die zitten er niet voor niks. De recorder kan namelijk zowel composiet als RGB signalen doorlussen, ook als de recorder 'uit' staat. Dat doorlussen werkt bij jouw recorder voor wat betreft RGB signalen in één richting, namelijk van L1 (input) naar L3 (output).

3. De Humax kan RGB output leveren, echter alleen via de TV SCART uitgang, en alleen als dit ook is ingesteld in het setup menu van de Humax.

4. Uit punt 2 en punt 3 volgt dat je de TV SCART van de Humax aan moet sluiten op SCART ingang L1 van de DVD/HDD recorder en SCART uitgang L3 van de recorder aan moet sluiten op een SCART ingang van je TV.

Let op: vergeet hierbij niet dat je ook de ingang L1 van de recorder in moet stellen op het accepteren van RGB signalen. Zie hiervoor de handleiding van de recorder.

De meeste moderne TV's hebben twee SCART ingangen die beide RGB signalen accepteren, zodat het niet uitmaakt of je de eerste of de tweede SCART ingang op de TV gebruikt. Echter, in verband met eventueel handmatig omschakelen is het comfortabeler om de eerste SCART ingang op de TV te gebruiken, deze heet meestal AV1.

5. Omdat je voor het doorlussen van het RGB signaal van de Humax decoder via de DVD/HDD recorder naar de TV beide SCART aansluitingen op de DVD/HDD recorder nodig hebt, kun je de stereo receiver niet meer via een SCART aansluiting op de DVD/HDD recorder aansluiten, en dat is ook helemaal niet erg, want dat is sowieso niet de bedoeling.

Je zegt hierboven dat er geen andere mogelijkheid was om de stereo receiver aan te sluiten, maar dat is gewoon niet waar. Op de achterzijde van de DVD/HDD recorder bevindt zich namelijk ook nog een uitgang die uit drie tulpaansluitingen bestaat en die gemarkeerd is als LINE 2 OUT. De witte en rode tulpaansluitingen leveren een normaal analoog stereosignaal, dus alles wat je hoeft te doen is een gewone stereo tulpkabel aansluiten tussen de DVD/HDD recorder en een lijningang van je stereo receiver. Die geïmproviseerde SCART kabel kan weg (en moet weg).

6. Nog een opmerking over de HDMI verbinding tussen de DVD/HDD recorder en de TV. Deze verbinding moet je uiteraard handhaven. Het verbaast mij echter dat in de handleiding van jouw recorder staat dat L3 geen RGB signalen uitvoert wanneer de HDMI aansluiting wordt gebruikt. Dit is vreemd omdat de twee SCART aansluitingen expliciet (en ook volgens de handleiding) zijn bedoeld om RGB signalen door te lussen. Voor zover ik weet heeft mijn DVD/HDD recorder (ook Sony) deze beperking niet, en er staat ook niets over in mijn handleiding in het overeenkomstige hoofdstuk. Ik ben momenteel niet in de gelegenheid dit te testen, maar dit ga ik nog eens uitzoeken. Mogelijk is het zo dat het doorlussen van RGB wel werkt als de recorder 'uit' staat en de HDMI uitgang dus niet actief kan zijn.

Uit de handleiding (blz. 137) blijkt dat de HDMI uitgang ook signalen kan opschalen naar bijvoorbeeld 1080i of zelfs 1080p wanneer je TV full HD is en dit laatste dus aankan. Dit is interessant omdat het mogelijk een betere beeldkwaliteit oplevert bij weergave van DVD's of opgenomen programma's, maar ook omdat je zo de signalen die de Humax via SCART levert aan ingang L1 kunt opschalen. In dat geval moet de Sony echter wel aanstaan om de signalen van de Humax tijdens live TV-kijken op te kunnen schalen.

Citaat:
Opnemen op de HD alleen analoog. TV kijken ging digitaal via de HUMAX en films en opnames bekijken weer via de HD recorder.
Betekende wel steeds in de weer met 3 afstandsbedieningen, maar vooruit.

NU MIJN GIGAPROBLEEM:
Ziggo deelt in al haar wijsheid mee dat de voor mij zeer favoriete zender SAT1 binnenkort net als RTL+ uit het analoge pakket verdwijnt en alleen nog digitaal te bewonderen valt. Op zich niks mis mee, maar dann zal ik toch digitaal moeten gaan opnemen nietwaar?
Dus Ziggo telefonisch gevraagd: Een aardige juffrouw van verkoop wilde mij vertellen dat ik NOOIT via mijn HDD recorder van de Humax digitaal kon opnemen, de HDD recorder zou maar 1 kanaal (het hostlkanaal) kunnen zien en dus de door mij via de timer (guide+) geselecteerde zenders nooit vinden en dus niks opnemen.
Dat zijn halve waarheden (en dus ook halve onwaarheden). Natuurlijk is het mogelijk met je DVD/HDD recorder iets op te nemen van een externe bron (in casu de Humax), ook bij gebruik van de timer van de recorder. Dat staat ook beschreven in de handleiding van je recorder. Heb je die wel eens goed bestudeerd? Het is echter niet mogelijk om één digitaal kanaal op te nemen en gelijktijdig naar een ander digitaal kanaal te kijken, simpelweg omdat je maar één digitale tuner in huis hebt, namelijk de Humax.

Citaat:

Dat kon alleen hun HDD recorder met ingebouwde harde schijf van € 399,- De storingsdienst van Ziggo die ik in hetzelfde gesprek ook nog benaderde, stelde dat hetgeen ik wilde geen enkel probleem kon zijn, ik kon gewoon enkel via de scart, alles digitaal opnemen op mijn HDD recorder.
Dus toch nog hoop op een opossing.
De storingsdienst heeft het op zich bij het rechte eind, maar gewoon handmatig een opname starten van de zender die de Humax op dat moment weergeeft is natuurlijk wel even stukken simpeler dan via een timer een digitaal programma laten opnemen.

Citaat:
En daar zit hem nou net de kneep, ik ben de gehele dag aan het klooien geweest om een en ander in te regelen, en heb het (denk ik) zelfs aan de gang gekregen, maar de (timer!! opnames) toekomst zal dat moeten uitwijzen.
Wat ik echt niet begrijp en niet goed kan krijgen is echter het feit dat er
(proef opname gemaakt) alleen zwart/wit wordt opgenomen, en als ik naar de gewone uitzending kijk via de HD recorder is die ook alleen in ZWART WIT, ongeacht de zender, die overigens alleen via de afstandsbediening
van de HUMAX te wijzigen is.
Dat je alleen een zwart-wit beeld krijgt is heel simpel te verklaren en hierboven in essentie door de vorige respondent al uitgelegd: de Humax levert momenteel via de VCR SCART S-video signalen, maar de L1 ingang van de recorder heb je hoogstwaarschijnlijk nog op de default instelling (composiet) staan. Je kunt de Sony ook S-video signalen laten opnemen door de instelling van L1 te wijzigen zoals beschreven in de handleiding op blz. 128, maar dat moet je niet doen, want zoals uiteengezet moet je eerst de complete bekabeling herzien om een echt goed resultaat te krijgen.

Citaat:
Kijk ik naar de humax (TV ingang) rechtstreeks op de TV dan is het beeld in kleur, analoog ( coax kabeltje nu in TV geplugt) dan ook kleur.
Film van HDD of DVD is OOK in kleur.
Klopt precies, je hebt de Humax immers rechtstreeks op de TV aangesloten via een SCART kabel en de DVD/HDD recorder eveneens rechtstreeks op de TV aangesloten via een HDMI kabel.

Citaat:
Ik ben helemaal van de weg af en weet het echt niet meer, dus alle hulp, tips en medeleven is van harte welkom.
Alles wat je beschrijft is zo klaar als een klontje, geen enkele reden om van de weg af te raken. Begin nu met het herzien van de bekabeling zoals hierboven is beschreven, en vergeet vooral niet de juiste (RGB) instellingen te maken in het setup menu van zowel de Humax als de Sony.

Opnamen maken van digitale zenders via de timer van de Sony kan eventueel nog een probleem worden, de handleiding is hier helaas niet duidelijk over.

Ik werk zelf met een Sony recorder die een Synchro-Rec functie heeft, en dat bevalt mij uitstekend. Dat komt erop neer dat ik alleen de timer van mijn decoder (de oude Samsung) programmeer, en dat de recorder dan begint op te nemen zodra deze via de SCART een (RGB) signaal krijgt van de Samsung. De recorder stopt ook weer met opnemen zodra de timer in de Samsung de decoder weer op standby schakelt. Simpel maar uiterst betrouwbaar, althans met de oude 9401 decoder (niet met de nieuwere 270 decoder). Maar jouw recorder heeft geen Synchro-Rec, dus deze optie vervalt.

Je moet je realiseren dat de Sony recorder geen ingebouwde digitale tuner heeft en dus ook absoluut geen weet heeft van digitale kanalen. Maar ... de bedoeling van het G-Link kabeltje met het LEDje is dat de timer van de Sony DVD/HDD recorder de Humax bij aanvang van de opname naar de juiste zender kan overschakelen. Hiervoor is het wel nodig dat de Humax al aanstaat, anders zal de recorder de Humax niet over kunnen schakelen naar de juiste zender. De recorder kan de Humax ook niet inschakelen als deze uit (standby) staat, dus als de Humax uit staat ten tijde van een timeropname, dan zal de opname mislukken. Dit is precies tegenovergesteld aan de werkwijze met Synchro-Rec, want daarbij moet de decoder juist uit (standby) staan voorafgaand aan een timeropname.

Hoe het maken van een timeropname vanaf een externe bron (de Humax dus) in jouw geval precies in zijn werk gaat is mij niet geheel duidelijk, maar in ieder geval zul je geen gebruik kunnen maken van Guide+, want dat is gerelateerd aan de interne tuner van de Sony, en die heeft zoals gezegd geen weet van digitale kanalen. Maar stel dat je een timeropname wil maken van SAT1. Dan moet je de timer van de Sony (handmatig, niet via Guide+) programmeren en daarbij als kanaal 607 opgeven. De Sony heeft echt geen flauw idee wat kanaal 607 is, maar als het goed is stuurt de timer bij aanvang van de opname via het G-Link kabeltje een instructie naar de Humax om te wisselen naar kanaal 607, zodat inderdaad SAT1 wordt opgenomen via de SCART ingang.