Los bericht bekijken
  #21  
Oud 13 maart 2009, 21:37
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Excalibur Bekijk bericht
Lage vermogens? Er zijn toch genoeg Digitenne masten die een flink vermogen de ether in slingeren, tenzij je 50kW een laag vermogen vind.


Om dit vervolgens weer te nuanceren. Digitale uitzendingen in een goede SD kwaliteit leveren een hogere kwaliteit als de analoge versies ervan. Er mag dan naar jou zeggen flink op de kwaliteit ingeleverd worden, toch is die van de digitale uitzendingen beter.
Dit is niet persé het geval. Ik herinner me bijvoorbeeld nog goed dat de beeldkwaliteit via de analoge kabel destijds zichbaar achteruit ging toen in de kopstations werd omgeschakeld van analoge naar digitale satellietontvangst van de RTL zenders en MTV. Daar moet ik dan weer bij vertellen dat later de kwaliteit van de analoge kabelontvangst van de Nederlandse publieke zenders weer duidelijk beter werd toen er werd omgeschakeld naar (digitale) aanvoer via glasvezelkabel. De kwaliteit van de digitale zenders zoals die nu door Ziggo worden aangeboden is door het gebruik van een vaak te lage bitrate lang niet altijd beter dan vroeger. Bijvoorbeeld Discovery (SD) was (heel) vroeger, toen alles nog analoog ging toch echt beter van kwaliteit. Niettemin zijn in ieder geval de landelijke Nederlandse publieke en commerciële zenders tegenwoordig digitaal van prima kwaliteit, maar dat kan dus niet van het gehele digitale aanbod worden gezegd. Maar zelfs de bij de Nederlandse zenders gebruikte 8 Mbps blijft krap bemeten. Bij gebruik van MPEG2 zou je voor SD eigenlijk rond de 15 Mbps moeten zitten voor wat ze vroeger 'broadcast quality' noemden.
Citaat:
Je verhaal is ook heel erg kort door de bocht. Je kan een analoge uitzending en een digitale niet zomaar met elkaar vergelijken. Analoog is al een aantal jaren achterhaald, deze techniek is verder niet ontwikkeld en is op alle fronten al voorbij gestreefd door digitaal. Digitaal is gewoon veel efficienter. Met een (veel)lagere bitrate (direct vergeleken) kan een hogere kwaliteit worden behaald, en stap je over naar HD dan is de bitrate direct vergeleken met analoog nog steeds veel lager, maar de kwaliteit onmiskenbaar vele malen hoger.
Beeldkwaliteit is moeilijk te objectiveren, daar zit ook een stukje persoonlijke voorkeur in. Een hogere resolutie alleen is niet zaligmakend. In ieder geval is het zo dat zowel analoge als de huidige digititale transmissietechnieken artefacten opleveren. Ik ben overigens helemaal niet tegen digitale televisie, ik kijk zelf ook al jaren met veel plezier digitaal via de kabel.