Los bericht bekijken
  #18  
Oud 13 maart 2009, 20:29
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Eduard08 Bekijk bericht
Beetje kort door de bocht. De tijd gaat nu eenmaal verder, en de paardetram is toch ook uit het straatbeeld verdwenen? En niet alleen uit winstbejag.

Er zit dus wel een keerzijde aan dit verhaal!

Op de Astra1-satelliet bijvoorbeeld zitten nog steeds Duitse analoge zenders, en die zitten er de voortschrijdende ontwikkelingen en behoeften (ruimte) dik in de weg. Maar ja, de Duitse overheid wilde de kool en de geit sparen, en blijven zo lang mogelijk analoog uitzenden, terwijl digitale tuners nog maar een fractie kosten van wat er ooit voor een analoge tuner moest worden neergelegd.Zinloos uitstel van executie en het kost een hoop belastinggeld. Analoog vreet bandbreedte en energie.
Ik denk dat je dat wel een beetje moet nuanceren. Satellieten die analoge TV-signalen uitzenden werken evengoed op zonne-energie als satellieten die digitale TV-signalen verspreiden, dus dat energie-argument gaat alleen op voor de aardse zenders, waar analoog inderdaad met forse vermogens wordt (werd) gewerkt. Maar daar stond dan ook een veel grotere reikwijdte tegenover. Nu met Digitenne zijn er veel meer zenders nodig, en nog steeds klagen veel gebruikers over een slechte ontvangst, die tenminste voor een deel is terug te voeren op de lage vermogens waar mee wordt gewerkt. Per saldo schiet je er dus niet veel mee op. Ik vraag me trouwens af hoeveel Duitse TV-kijkers met satellietontvangst nog steeds analoog kijken. Bij distributie via de kabel speelt het energie-argument al helemaal niet.

En wat de bandbreedte van analoge versus digitale signalen betreft: ook dat moet je nuanceren. Analoge transmissie is niet gecomprimeerd (afgezien van het gebruik van interlacing, waardoor de bandbreedte kan worden gehalveerd zonder verlies van spatiale resolutie maar met verlies van temporele resolutie), maar digitale transmissie is juist heel sterk gecomprimeerd, en dat blijft (helaas) niet zonder gevolgen voor de kwaliteit. Een ongecomprimeerd gedigitaliseerd PAL TV signaal (SD) levert een bitrate op van maar liefst 270 Mbps, en dat is niet bepaald weinig. De besparing wordt dus vooral bereikt door de (sterke) compressie, die met kwaliteitsverlies gepaard gaat.

Citaat:
En wat kost momenteel nou nog een simpele Ziggo-settopbox?
En hoeveel LCD-tv's hebben nog een analoge kabeltuner? Het zijn nog de laatste exemplaren.
Settop boxen zijn inderdaad een uitstervend species. In de nabije toekomst zullen alle nieuwe TV's voorzien zijn van een digitale (HD) tuner die zowel voor de ether (DVB-T) als voor de kabel (DVB-C) geschikt is. In Frankrijk is het overigens al sinds december 2008 wettelijk verplicht voor nieuw verkochte TV's om een digitale HD tuner aan boord te hebben. Aangezien de (hoofdzakelijk Japanse) TV-fabrikanten ook in Frankrijk toestellen willen verkopen, zal dit er toe leiden dat er steeds vaker digitale (HD) tuners in TV's worden ingebouwd.

Citaat:
Ook wat de ether betreft: analoge (radio- en tv-) zenders zijn energieslurpers. En wat kost nou nog een Digitenne-setje. Er wordt amper op verdiend.
Ik denk dat je dat ook niet helemaal goed ziet. Er wordt wellicht niets verdiend op de kastjes, maar wél op de abonnementen. Vergelijk het maar met inkjet printers. Die kosten praktisch niets, maar de inktcartridges kosten je op termijn een vermogen. Dat is trouwens wel weer iets typisch Nederlands. In landen als Frankrijk en Duitsland kunnen TV-kijkers kosteloos een uitgebreid pakket publieke én commerciele zenders digitaal via de ether ontvangen, in Frankrijk sinds november 2008 zelfs in HD. Maar in Nederland moet de portemonnee iedere maand open zodra je via DVB-T meer wil ontvangen dan alleen Nederland 1,2,3 en de regionale zender van je eigen regio.

Citaat:
Alle eenvoudige digitale ontvangers zijn trouwens tientjeswerk. Waar hebben we het over? En bij Ziggo is het basispakket digitaal geen cent duurder dan het analoge. Je hoeft geen extra pakket(ten) te nemen, je kunt.
Dat is inderdaad een pluspunt voor Ziggo. Bij bijvoorbeeld UPC moet wél maandelijks extra betaald worden om überhaupt digitale TV te kunnen kijken.