Discussie: hdmi aansluiting
Los bericht bekijken
  #7  
Oud 12 maart 2009, 02:15
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ednielaba Bekijk bericht
Sinds een paar dagen heb ik een nieuwe hdd recorder in mijn bezit,het is een Sony 680,met de scartkabel is het beeldformaat prima,en sluit ik daar een hdmi kabel op aan,dan is het beeld niet volledig 16:9.
Aan de zijkanten zitten dan links en rechts 2 zwarte balken,dit krijg ik niet gecorrigeerd,ook niet op mijn tv deze is ook nieuw,en mijn dh ontvanger is ook een paar weken oud.
Dus ik heb de hdmi kabel weer vervangen door een scartkabel,en het beeld is weer volledig,maar je ziet toch wel iets mindere kwaliteit.
Wie heeft daar nog meer over te vertellen?

groetjes Ed.
Ik vermoed dat je met de Sony analoge kanalen opneemt. Klopt dit? Analoog worden 16:9 programma's van de Nederlandse zenders (en ook de Belgische, Duitse en Britse publieke omroepen) als 4:3 letterbox doorgegeven, en de recorder zal dit via de interne analoge tuner dan ook zo opnemen. Er is wel een WSS signalering aanwezig in het analoge signaal die ervoor zorgt dat een breedbeeld TV het beeld inzoomt, waardoor dit beeldvullend wordt weergegeven. Deze WSS signalering wordt ook opgenomen en doorgegeven als je de opname afspeelt via een SCART kabel.

De recorder beschouwt al je 16:9 opnamen van analoge zenders echter als 4:3 opnamen, wat het in wezen ook zijn. Sluit je nu de recorder aan via een HDMI kabel, dan wordt de WSS signalering niet doorgegeven. Bovendien wordt via HDMI een 4:3 beeld omgezet naar 16:9 pillarbox (dus met verticale zwarte stroken links en rechts) als je tenminste in de setup van de recorder bij TV-type 16:9 hebt geselecteerd én bij de HDMI instellingen voor de weergave van 4:3 beelden de instelling Normaal hebt gekozen (zie de handleiding, pagina 134 en 137).

Je kunt de zwarte stroken links en rechts kwijtraken door onder HDMI instellingen bij de weergave van 4:3 beelden te kiezen voor Volledig, maar het is afhankelijk van je TV én van de in de setup van de recorder gekozen HDMI uitgangsresolutie of je dan ook een correct beeldvullend plaatje kunt krijgen van je analoge opnamen van 16:9 programma's.

Bij TV's van Sony is het in ieder geval zo dat je wat meer mogelijkheden hebt om de beeldverhoudingen aan te passen als je de recorder niet laat opschalen en dus kiest voor 576i of 576p output (zie de handleiding, blz. 137). Kies je wel voor opschalen naar bijvoorbeeld 1080p, dan heb je minder mogelijkheden om de beeldverhoudingen aan te passen op de TV. De reden hiervoor is heel eenvoudig dat de TV ervan uitgaat dat HD signalen (720p, 1080i of 1080p) altijd een aspect ratio van 16:9 hebben.

Als je digitale TV hebt, dan kun je er beter voor kiezen om de RGB SCART uitgang van je decoder aan te sluiten op SCART ingang L1 van de Sony recorder, omdat je zo digitaal doorgegeven zenders op kunt nemen. Zie blz. 18 van de handleiding voor de juiste wijze van aansluiten. De beeldkwaliteit van je opnamen zal dan sowieso stukken beter zijn, en dat niet alleen vanwege de digitale doorgifte, maar ook omdat breedbeeld uitzendingen van de genoemde zenders digitaal anamorf worden doorgegeven, waardoor dus alle 576 beeldlijnen worden benut, terwijl er analoog maar 3/4 X 576 = 432 beeldlijnen worden benut, omdat de twee zwarte balken bij analoge doorgifte 1/4 van het beeldoppervlak in beslag nemen.

De Sony recorder herkent 16:9 anamorfe signalen via de RGB SCART input ook als zodanig en zal het beeld dan ook als een echt (anamorf) 16:9 signaal opnemen. Bij de weergave van dergelijke opnamen zul je zowel via SCART als via HDMI een correcte schermvullende weergave van opgenomen anamorfe 16:9 programma's krijgen. Houd er echter rekening mee dat een aantal zenders ook digitaal alleen pseudo-breedbeeld uitzenden, oftewel 4:3 letterbox (zonder WSS), en bij opnamen van deze zenders zul je dus alsnog de weergave op de TV moeten aanpassen als je prijs stelt op een schermvullende weergave.