Los bericht bekijken
  #2  
Oud 24 februari 2009, 18:14
Mr_Parker's schermafbeelding
Mr_Parker Mr_Parker is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 29 maart 2008
Locatie: Noord Brabant - @Home
DTV: Humax HD-PVR / Samsung HD
Berichten: 493
Standaard

De meeste zenders zijn op dit moment nog gewoon in SD kwaliteit. Voor die zenders maakt het niet veel uit of je gebruik maakt van een SD digitale decoder of van een HD decoder.
Er zijn enkele gebruikers die wel ervaren dat met hun HD decoder de SD zenders er beter uit zien dan met een SD decoder.
Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan een scart kabel bij een SD decoder makkelijker voor iets van kwaliteit verlies zorgen dan dat een HDMI kabel dit doet bij een HD decoder.
Ook kan het zijn dat de scaler van de gebruikte tv toch wat minder is dan die in de decoder.
Beide oorzaken zijn echter per combinatie, instellingen en bekabeling verschillend. Er is dus niet hard te zeggen dat de SD zenders er bij gebruik van een HD decoder beter zijn of niet.

Het HD invoering van de publieke omroep is iets vertraagd. Zodra dit echter zover is zal er naast de SD versie ook een HD versie van Ned 1, 2 en 3 komen. Deze zullen mbv een HD decoder (geen extra abo nodig) mbv een HD decoder beter uit zien op je HD-ready dan de SD zenders. Wel alleen bij de uitzendingen die ook daadwerkelijk in HD opgenomen en uitgezonden zullen worden. In het begin is dit een beperkt, klein, deel. Naar mate de tijd vordert zal dit aandeel groter gaan worden. Oa aan enkele studio programma's en mogelijk studio sport moet gedacht worden. Het journaal zal pas later zover zijn, dit ivm de vele verschillende bronnen waar de items vandaan komen.

Naast de standaard zenders zijn er ook enkele aparte HD zenders waar wel een apart abo nodig is, oa Discovery HD en National Geographic HD. Deze zenders zullen ook een mooier beeld opleveren ivt de SD zenders maar of je daar op dit moment voor zou moeten kiezen is een persoonlijke vraag.
Ik vind het aanbod van extra HD zenders tov het gevraagde bedrag te hoog. Mede omdat het vooral "herhaal" zenders zijn. Ik bedoel daar mee dat je een paar weken de zender kunt bekijken en daarna zal je zien dat je veel van de uitzendingen al gezien hebt en er nog maar beperkt nieuwe "afleveringen" bij komen.
De hoop is dat er over een tijdje nieuwe HD zenders die inhoudelijk wel vernieuwend zijn bij komen. Er is echter voorlopig nog niks concreets over bekend.

Wat zou ik zelf doen als ik nu een decoder zou kopen?
Ik denk dat ik voor de binnenkort in de winkel verschijnende Humax HD5050C zou kiezen, zonder een extra HD abonement.

Dit is een decoder die de HD zenders kan ontvangen en ook in HD kwaliteit kan opnemen. Hij is uiteraard wel wat prijziger dan de SD decoders, maar biedt dus wel de mogelijkheid om H te kunnen kijken en ook om op te nemen, iets dat je niet te licht op moet vatten.