Discussie: ADSL uit de gratie
Los bericht bekijken
  #23  
Oud 30 januari 2009, 20:32
CeeS's schermafbeelding
CeeS CeeS is offline
Senior Member
Site Admin
 
Geregistreerd: 22 september 2002
Locatie: NH (Multikabel gebied)
Ziggo Internet: CMax300|TC7210|Asus RT-AC87U(Merlin)
DTV: CI+1.3 LG|Horizon 7401|Humax 5050&5200
Berichten: 12.460
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Mart Bekijk bericht
Ik heb zelf weinig verstand van kabelinternet, maar ben wel geïnteresseerd in de techniek. Wat ik van Wikipedia heb begrepen is dat Eurodocsis 3.0 werkt op verschillende kanalen van 8 MHz. Bij gebruik van 4 kanalen zou je dan ruim 200 Mbit/s kunnen halen. Wat ik ook begrijp is dat de kanalen gedeeld worden door de hele straat, kan het dan zo zijn dat de straatcapaciteit niet toereikend is om de hele straat te voorzien van 80 Mbit/s? Of steekt het iets anders in elkaar?
Hé.. daar komt het stokoude verhaal van 'delen met de hele straat' weer naar boven

Je bestaande systeem werkt met (Euro) Docsis 2, daarbij 'luister' je op 1 kanaal en je 'zendt' op een ander kanaal. Dat kanaal waar je naar 'luistert' heeft een bandbreedte van iets van 40 tot 50 Mbit/sec. Op dat kanaal krijg je je eigen 'tijdslot'. Samen met andere gebruikers deel je weliswaar dat kanaal, maar je hebt allemaal je eigen afgebakende stukje data. Het is dus niet zo dat de volledige bandbreedte verdeeld wordt en dat je dus steeds langzamer wordt als er meer buren online komen, want er zijn meerdere kanalen per wijk in gebruik en als het drukkker wordt, zal het netwerk uitgebreid worden en een wijk weer in kleinere stukjes verdeeld worden.

Docis 1 en 2 heeft maar 1 kanaal tegelijk, bij Docsis 3 kunnen meerdere van die kanalen van 40/50 Mbit/sec gelijktijdig gebruikt worden, je kunt dus dan een veelvoud van de huidige snelheid halen zonder dat de techniek wijzigt, je hebt alleen meer kanalen nodig en die zijn gewoon beschikbaar. Omdat je nu ook de bandbreedte kunt verdelen over meer kanalen zal het ook minder snel voorkomen dat één kanaal 'vol' zit en er geen nieuwe gebruikers meer bij kunnen.
__________________
The difference between theory and practice in practice is greater than the difference between theory and practice in theory....