Discussie: Vraag: Signaalsterkte en kwaliteit
Los bericht bekijken
  #5  
Oud 30 januari 2009, 11:10
Macula's schermafbeelding
Macula Macula is offline
Member
 
Geregistreerd: 24 juni 2008
Locatie: Delft / Ziggo (ex Casema)
Ziggo Internet: Alles-in-1 Plus / Ubee EVW321B WiFi-modemrouter
DTV: SMiT CI+ CAM / Samsung DCB-B270R / Humax iHDR 5200c
Berichten: 50
Standaard

Suboptimaal signaal kan vele oorzaken hebben. Ik heb op maandag 26 januari jl. via Ziggo Thuishelp met een medewerker van de Ziggo-support gechat over suboptimale signaalkwaliteit.

Ik heb deze melding verzonden:
De laatste tijd valt ons op dat de signaalkwaliteit van DTV niet meer is wat deze geweest is. De decoders geven aan dat de signaalkwaliteit van alle circa 60 DTV Z1 zenders zich in de 80% range bevindt en de BER waarden groter dan 0 (nul) zijn. Enige positieve uitzondering is Den Haag TV waar een signaalkwaliteit van 100% en een BER waarde van 0 wordt aangegeven. Vorig jaar hadden we volgens onze decoders op alle DTV zenders dit perfecte signaal.

Om na te gaan of het aan onze huisinstallatie lag hebben we één van onze decoders gerest en via een korte goed afgeschermde Hirschmann kabel en later via een minder goede coax kabel direct op het AOP aangesloten. Helaas maakte dit alles niets uit, de suboptimale signaalwaardes beleven zoals ze waren.

Nieuwsgierig geworden hebben we daarna de internetverbinding nagelopen. Daar bleek dat het downstream level van de internetverbinding op 8 dBmV stond. Vroeger stond deze waarde dicht op het ideaal van 0 dBmV. Ook lopen de Total Correctable Codewords en Total Uncorrectable Codewords waardes op.

Kunt u nagaan waaraan deze achteruitgang in signaalkwaliteit ligt?

Gedurende de daaropvolgende chat sessie kon de Ziggo-support soortgelijke suboptimale signaalwaarden meten en constateerde dat dit voor meer aansluitingen in mijn buurt het geval was (met andere woorden het probleem ligt in dit geval voorbij het AOP buitenshuis). Dit heeft ertoe geleid dat door de Ziggo-support een blokstoring voor onze omgeving werd aangemeld. Inmiddels ben ik in afwachting van het door Ziggo nakijken wat er precies speelt in onze omgeving en het uitvoeren van een passende oplossing.

De sterk wisselende signaalsterktes uit het openingsbericht komen op mij wel wat vreemd over. Onze decoders geven aan dat de signaalsterkte van alle DTV Z1 zenders zich rond de 67% bevindt. De uitschieters wijken pakweg 6% naar boven of onderen af.

Laatst gewijzigd door Macula; 30 januari 2009 om 12:00