Los bericht bekijken
  #27  
Oud 28 januari 2009, 10:16
CeeS's schermafbeelding
CeeS CeeS is offline
Senior Member
Site Admin
 
Geregistreerd: 22 september 2002
Locatie: NH (Multikabel gebied)
Ziggo Internet: CMax300|TC7210|Asus RT-AC87U(Merlin)
DTV: CI+1.3 LG|Horizon 7401|Humax 5050&5200
Berichten: 12.470
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Koos Bekijk bericht
Op mijn Denon apparatuur (Receiver/blu-ray/dvd) had ik, toen ik de apparaten pas had, een out of sync probleem bij DVD weergave. Met de lipsync functie kon ik dat helemaal corrigeren en sindsdien ben ik het probleem nergens meer tegengekomen.
De weergave van geluid via een ander systeem dan je beeld blijft altijd 'tricky'. Als "geluid" digitaal aangeleverd wordt (optisch of hdmi) moet altijd een omzetting naar hoorbaar/analoog plaatsvinden om het te kunnen horen. Zo'n omzetting kost tijd, je hebt dus altijd een aantal mili-seconden tijd nodig hiervoor. Net als het omzetten van HDMI naar beeld. Om een juiste lipsync te krijgen moet de omzetting van het beeld even lang duren als de omzetting van het geluid. Dat kan dus op verschillende manieren 'mis' gaan. Je kunt in sommige ontvangers het geluid vertragen, maar als het geluid al later is dan het beeld lost dat het probleem niet op. In dat geval zou je het beeld moeten vertragen om het weer synchroon te krijgen. Met losse componenten wordt dat misschien nog lastiger, vooral als de geluidsomzetting bij verschillende audio-streams (dolby/normaal) ook een verschillende "omzet-tijd" heeft en niet onafhankelijk in te stellen heeft.

Verder moet het aan de 'uitzendkant' natuurlijk ook 'in-sync' uitgezonden worden door de omroepen. Of het Film-1 geluidsprobleem aan de uitzendkant of aan de ontvangerkant optreedt is me nog niet helemaal duidelijk, het lijkt ook niet altijd hetzelfde te zijn, dan denk je snel aan de "uitzend-kant". Misschien moeten een aantal mensen die dit probleem hebben eens gezamelijk hetzelfde programma op dezelfde tijd bekijken en rapporteren wie wat merkt. Misschien is er een gezamelijke oorzaak te zien.
__________________
The difference between theory and practice in practice is greater than the difference between theory and practice in theory....