Discussie: ADSL uit de gratie
Los bericht bekijken
  #14  
Oud 27 januari 2009, 18:22
Excalibur's schermafbeelding
Excalibur Excalibur is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 15 oktober 2008
Locatie: Deventer
Ziggo Internet: Abonnement: Alles-In-Een Plus / Modem: Motorola SBV5121
DTV: Humax IR-FOX C
Berichten: 3.525
Standaard

Heel kort door de bocht genomen zal ADSL gaan verdwijnen, niet direct, misschien niet binnen 2 jaar, maar het zal zeker geen 10jaar meer gaan duren. Ik vermoed dat de markt die ADSL nu voor zijn rekening neemt binnen 2 jaar meer als gehalveerd zal zijn (als het niet meer is) en over is gegaan naar de kabel of glasvezel.

ADSL kan de kabel en glasvezel simpelweg niet bijbenen en zal om die reden op termijn (vroeg of laat) gaan verdwijnen. Op dit moment kunnen er met ADSL2+ snelheden tot 20Mbit geleverd worden, maar dit is al zeer afhankelijk van de afstand naar de centrale. Met wat andere technieken is het DSL concept nog wat verder op te rekken, zo is er nog de troef VDSL, alleen loopt deze techniek eigenlijk al achter op de kabel voordat deze operationeel is in nederland. Met VDSL kunnen snelheden tot 50 a 60Mbit, echter speelt de afstand tot de centrale hier een nog veel grotere rol als bij ADSL2. Deze snelheden kunnen tot max 1,5km in een straal rond de centrale geleverd worden, daarna zal de snelheid in rap tempo inzakken.

Het stokoude concept van de infrastructuur en oude (en lange) bekabeling in de grond kunnen gewoon niet meer leveren. De DSL techniek is zo goed als uitgeput, de beperkingen van de huidige infrastructuur zijn te groot.

Er is een oplossing voor, maar dat is een tijdrovende en dure investering, en ik heb zo'n idee dat KPN hier niet (meer) op zal gaan inzetten: Het plaatsen van meer/kleinere "centrale's" die middels glas gevoed worden, vervolgens korte afstanden naar de woningen toe. Een beetje vergelijkbare situatie zoals het met de kabel geregeld is.

Wanneer Eurodocsis 3.0 uitgerold is kunnen er via de kabel theoretisch snelheden tot boven de 200Mbit aangeboden worden, iets waar men bij DSL enkel op kan hopen.
__________________