Los bericht bekijken
  #500  
Oud 18 januari 2009, 15:07
xahmol's schermafbeelding
xahmol xahmol is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 1 februari 2008
Locatie: Utrecht (oud Casema)
Ziggo Internet: Connect Max&Play Max (300 Mb), Technicolor tc7210 (in bridge), Apple AirPort Extreme (2015)
DTV: Samsung Horizon (woonkamer),Humax IR-FOX C (slaapkamer),AnyseeE30TC (PC) en TV Extra.
Berichten: 4.972
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door aberg Bekijk bericht
Tja is maar wat je geloof, maar waarom zou Ziggo dan niet gewoon een koperdraadje in de grond stoppen?
Is stuk goedkoper en maakt toch geen zier uit toch?
OK, dan toch maar:
Het grote verschil tussen analoog transport (en ja, digitale TV door de COAX tot aan je decoder is analoog transport) en digitaal transport is de foutcorrectie.

Bij digitaal transport (HDMI, DVI) corrigeert de foutcorrectie de fouten tot aan het niveau dat de foutcorrectie het niet meer bij kan benen.
Bij analoog transport is geen foutcorrectie en zijn fouten dus meteen zichtbaar. Om deze reden luistert bij digitale TV de kwaliteit van COAX vrij nauw.

Duurdere HDMI kabels hebben idd vaak betere bescherming tegen interferentie. Alleen: ook de goedkope kabels blijken bijna nooit zoveel fouten te geven dat, ook op 1080P, de foutcorrectie het niet meer bij kan houden. Pas bij hogere resoluties dan 1080P en/of afstanden van meer dan 10 meter blijken goedkope kabels af te haken.
Kortom: duurdere kabels zijn wel beter, alleen zie je er dus niets van. Vanwege de foutcorrectie heb je op bitniveau van bit tot bit hetzelfde signaal.

Alleen als je kennelijk een dermate brakke kabel hebt dat ook met 720P of 1080I de foutcorrectie het niet meer bij kan benen zie je verschil. Je krijgt dan de bekende blokvorming. Maar in de praktijk blijken vrijwel alle low budget kabels tot en met 1080P en 10 meter prima te voldoen.

Mensen die dus beweren betere kleuren of diepere zwartwaardes te krijgen door een duurdere HDMI kabel praten dus aantoonbaar onzin, het KAN technisch dan niet anders dan suggestie zijn. ALS er nml al fouten in de transmissie zijn krijg je blokvorming, geen andere kleuren.

Mijn conclusie is dus: probeer eerst een goedkope kabel. Als je dan geen blokvorming hebt wordt je beeld echt niet beter met een duurdere kabel. Als je wel storing hebt, probeer dan een iets betere kabel. High end kabels zijn alleen nodig bij lange afstanden.