Los bericht bekijken
  #2  
Oud 18 januari 2009, 02:56
Mr_Parker's schermafbeelding
Mr_Parker Mr_Parker is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 29 maart 2008
Locatie: Noord Brabant - @Home
DTV: Humax HD-PVR / Samsung HD
Berichten: 493
Standaard

Dit is een situatie die al zeer vaak besproken is, maar ach waarom niet nog eens een keer.

In de constructie die je hebt, normale SD decoder, tv en recorder kun je inderdaad maar een digitale zender tegelijk bekijken en of tegelijkertijd opnemen. Zappen op de decoder tijdens het opnemen van een digitale zender is uit den bozen.

Naar mijn idee beste aansluit methode:

Coax:
Wand --> recorder --> decoder --> tv.
Recorder en decoder kunnen evt. omgedraaid worden, maar op deze wijze is de analoge ontvangst op de recorder het gunstigst vor de guide+ en voor het beeld.

Scart:
Decoder --> Recorder
Blinde gok, maar ik verwacht niet dat ik er naast zit, dat je recorder niet over een HDMI ingang beschikt. Daarnaast zal je recorder ook niet over HighDef opname mogelijkheden beschikken. Je zult dus ook de HD zenders max in SD kunnen opnemen.

HDMI
Decorder --> TV
Recorder --> TV

Set-top box
Omdat er heel wat verschillende soorten decoders en dergelijke zijn is er een verzamel naam hiervoor, Set-top box.

Opnemen vanaf digitale decoder:
Een decoder geeft de digitale zenders uitsluitend via scart / hdmi door. Je zou het dus simpel gezegd kunnen zien als een dvd-speler. Als je iets vanaf deze bron wil opnemen (in deze constructie is het technisch gezien een analoog signaal dat opgenomen wordt) dien je dus op de recorder aan te geven dat dit vanaf een externe bron is. Je programmeert dus iets van "ext1" of zo. Verder dien je ervoor te zorgen dat de decoder op het juiste moment aanstaat op de juiste zender.

G-Link (sensor waar over gesproken wordt).
In de doos van de recorder zwerft waarschijnlijk ergens een IR sensor welk je met een kabeltje op de recorder aan sluit. Dit sensortje dien je voor de ontvanger op de decoder te plaatsen. Nu kan de recorder de decoder aansturen. Zo wordt het mogelijk om van de guide+ (programma gids op de recorder) gebruik te maken om deze te programmeren.
In de handleiding staat hoe je de guide+ moet programmeren. In de Guide+, welk via het analoge kabel signaal een tot enkele malen per dag wordt ingeladen, kun je aangeven dat de zenders zich bevinden op een externe decoder. In de Guide+ dien je dan aan te geven dat de zender zich op de decoder bevindt en op welk kanaal van die decoder. Op het moment dat een opname dan hoort te beginnen geeft de recorder via de G-link sensor IR signalen naar de decoder om deze op het juiste kanaal te krijgen. Je hoeft er dan niet zelf voor te zorgen dat de decoder op tijd aanstaat op het juiste kanaal.

Nadelen G-Link / Guide+:
- Niet alle combinaties van recorders en decoders werkt even goed. Soms komt het voor de een recorder bijv. niet goed overweg kan met de 3 cijferige zender nummers die bij digitale tv kunnen voorkomen.
- Niet van alle zenders die er via digitale tv beschikbaar zijn wordt via Guide+ programma info meegegeven.
- Diverse decoders hebben een nauw IR ontvangst bereik. Doordat de sensor van G-Link redelijk in de buurt moet zitten kan het normale gebruik van de afstandsbediening bemoeilijkt worden.

Overige opmerkingen
- Een optie om "handmatig" de decoder op tijd op de juiste zender te krijgen is door de decoder ook te programmeren. Elke decoder heeft hier zijn eigen eigenschappen. Sommige kunnen alleen programma's met vaste tijden programmeren terwijl men bij andere zelf begin en eindtijd kan ingeven. Hoe het met jou decoder is weet ik niet.
- Voor de meest optimale beeldkwaliteit zou je de decoder met de uitgang gemerkt "tv" moeten aansluiten op de recorder. Alleen die aansluiting ondersteund RGB. Vervolgens moet je er wel voor zorgen dat je ook een Scart ingang gebruikt die RGB-in accepteert en dat in het menu van de decoder ook RGB ingesteld is. Hier geldt vervolgens wel weer een extra opmerking voor. Namelijk is niet bij elke decoder de RGB stand ook daadwerkelijk beter, even uittesten en zelf beoordelen dus. Normaal is RGB scherper en beter van kleur. Het nadeel van Scart RGB is vervolgens dan weer dat de HDMI uitgang op dat moment waarschijnlijk weer niet werkt (bij de Samsung HD decoder is dit in ieder geval zo). Je zou dus voor het meest optimale resultaat de RGB setting iedere keer moeten omzetten.

Evt. optie
Zoals je ziet zijn er heel wat haken en ogen aan het opnemen op deze wijze. Je neemt immers analoog (via scart gaan alleen maar analoge signalen, welke wel weer beter in kwaliteit is dan "echt analoge ontvangst") op in max SD resolutie.
Wil je toch in HighDef kunnen opnemen en meerdere zenders te gelijk bekijken / opnemen zou je een HD-PVR moeten aanschaffen.
Momenteel is hiervoor alleen de Cisco verkrijgbaar. Deze is alleen voor het oude Casema gebied bedoelt icm interactieve tv. Voor de overige gebieden zou er over niet al te lange termijn een HD-PVR (zonder interactieve mogelijkheid) gaan komen van Humax.
Je hebt nu dan alleen "overbodig" je huidige decoder en recorder gekocht.

Hopelijk kom je hier een heel eind me, maar nogmaals al deze info staat al diverse keren hier op het forum!