Los bericht bekijken
  #49  
Oud 16 januari 2009, 12:58
MrDroopy's schermafbeelding
MrDroopy MrDroopy is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 7 juli 2008
Locatie: Voorburg
Ziggo Internet: Connect&Play Max | Ziggo CH7465LG Connect Box | d-link dir-855
DTV: Horizon | Humax 5200c | Cisco 8455 | Samsung dcb-h360r | FireDTV
Berichten: 1.259
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Excalibur Bekijk bericht
Niet helemaal waar. Een minder heldere vezel (goedkope kabel) kan eerder "jitter" veroorzaken door verstoringen in de lichtdoorgave. Dit heb je met electrisch digitaal niet of nauwelijks, maar als je goed kwaliteit wilt, en kabels van 1mtr of meer hebt zou ik niet voor de meest goedkope optische kabel gaan. Hoe helderder een vezel is, hoe beter en zuiverder het signaal doorgeven word.

<muggenziftmodus>
jitter en helderheid staan los van elkaar. De demping van glasvezel ligt in de orde van 0,2 dB per kilometer voor singlemode vezel zoals hiervoor gebruikt. Signalen kunnen onversterkt tot enkele duizenden kilometers overbruggen in een glasvezel. Qua demping zijn er geen grote verschillen in singlemode vezels en het materiaal kost nagenoeg niets (een meter vezel kost omgerekend enkele centen. jitter wordt veroorzaakt door vervuiling en beschadiging van de buitenzijde en veroorzaakt lekkage en extra reflecties van het licht. Op een vezel van kilometers merk je dat, op 1 meter niet, zelfs als je m heel erg mishandeld. Wat wel dodelijk voor een vezelkabel is, is knikken of trekken. De treksterkte van een glasvezel is ongeveer 100 Nm oftewel, de kracht waarmee sommige mensen een stekker uit het stopcontact trekken is ruim voldoende om zo'n vezel aan gort te trekken. Ook te krappe bochten of knikken zijn slecht: plaatselijk wordt dan de brekingsindex van het glas overschreden, die ervoor zorgt dat het licht oneindig opgesloten blijft binnen het glas, en treedt het licht naar buiten. Het jitterverhaal wat op enige fora voorkomt is echt onzin te noemen aangezien toslink kabels in singlemode gebruikt worden en een laagfrequent signaal gebruikt wordt van hoogstens enkele mHz. De pulslengte is daarbij zodanig groot dat zelfs een behandeling met schuurpapier daarbij nog geen meetbare jitter in pulslengte kan veroorzaken. Bij multimode en hoogfrequente signalen zou het theoretisch kunnen uitmaken (maar ook dan slechts wanneer we praten over kabellengtes van kilometers). Mocht je echter toevallig een kabel van een kilometertje of 1000 hebben liggen en er daarmee toch wat jitter optreedt, dan zal dat nog steeds niet uitmaken aangezien het signaal door de ontvanger weer op een klokpulsje wordt gezet.

Verschillen tussen goedkope en dure kabels zit dus niet in de vezel (die is echt hetzelfde) maar in de mantel en stekkertjes (maar eigenlijk gewoon in de marketing). Een stuggere mantel kan ervoor zorgen dat de kabel minder snel knikt of een te krappe bocht maakt. Voor de kwaliteit van het signaal maakt het allemaal echter niet uit. Hiervoor geldt feitelijk: "of hij werkt 100%, of hij werkt 0% er zit niets tussenin. Optische kabels zijn volledig ongevoelig voor storingen van buitenaf en zolang je onder de kilometer blijft werken deze kabels zelfs nog als je er een knoop in weet te leggen.
</muggenziftmodus>