Discussie: Gratis firewall's.
Los bericht bekijken
  #15  
Oud 15 januari 2009, 22:05
daenney's schermafbeelding
daenney daenney is offline
Junior Member
 
Geregistreerd: 3 september 2008
Locatie: Glanerbrug (Enschede) > @Home
Ziggo Internet: AieE | Ubee
DTV: Samsung DCB-B270R
Berichten: 17
Standaard

Voor de mensen die onder Linux draaien:
FireHol is waarschijnlijk de meest simpele firewall die er te vinden is wat iptables betreft.
Vuurmuur is een wat uitgebreider pakket, zelfs vind ik het te onoverzichtelijk en ontbreekt echt fatsoenlijke documentatie. Dit is wel een van de weinigen die een commandline ncurses configurator aanbiedt i.p.v. het handmatig editen van configfiles.
Dan hebben we nog Shorewall/Shoreline Firewall wat een zeer uitgebreide firewall is met erg goede documentatie en echt onwijs veel fijne fancy dingetjes kan, alleen waarschijnlijk teveel voor de doorsnee gebruiker.

Nu voor OSX:
De meeste mensen kennen wel Little Snitch en hoewel dat een erg prettige en uitgebreidere frontend is voor de OS X firewall dan die die Apple zelf meelevert vind ik het pakket het geld niet waard.
Wat veel mensen zich echter niet realiseren is dat met net zoals vele onderdelen van OS X ook de firewall gewoon uit opensource componenten bestaat, in dit geval ipfw.
Hier zijn twee degelijke frontends voor te vinden:
NoobProof, de simpelste, gewoon lijst met services, allow or deny.
Vervolgens hebben we WaterProof (van dezelfde lui) wat een volledige frontend is voor ipfw en dus echt alles kan configgen aan firewall, veel meer dan OS X zelf en Little Snitch kunnen.