Los bericht bekijken
  #52  
Oud 13 januari 2009, 07:39
digitalekabeltelevisie's schermafbeelding
digitalekabeltelevisie digitalekabeltelevisie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 19 oktober 2006
Locatie: Enschede / @Home
Berichten: 831
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Excalibur Bekijk bericht
waarom het analoge ethersignaal wel stoppen en per kabel niet?
Omdat die niet vergelijkbaar zijn vwb capaciteit? In de ether is maar ruimte voor een zeer beperkt aantal analoge kanalen en/of digitale multiplexen. Met de 5 multiplexen die Nederland nu heeft is de ruimte ongeveer op. Om daar ruimte voor te maken moest analoog wel gestopt worden. Naast elkaar laten bestaan is geen optie. Tijdens de overgangsfase was er maar ruimte voor 1 multiplex naast de 3 analoge zenders. Analoog moest eerst uit voordat Digitenne uitgerold kon worden.

Bij kabel zouden inderdaad de laatste 15 analoge kanalen weer wat bandbreedte kunnen vrijmaken. Maar met bandbreedte is het net als met geheugen, het is nooit genoeg. En de paar zenders die daarop extra zouden kunnen komen stellen misschien maar een paar mensen tevreden (ik denk ongeveer net zoveel als er mensen ontevreden worden door vroegtjdig afschakelen analoog)

Als die ruimte vrijkomt verwacht ik ook niet dat die vooral gebruikt zal worden voor nog meer algemene zenders. Of je pakket nou 150 of 200 algemene zenders heeft, daar verdien je niet zoveel extra mee.

Ik denk dat de ruimte gaat naar dingen die meer opbrengen. VOD films (pay per view), special interest zenders (een russisch pakket ofzo...) en internet bandbreedte. Alles waar je apart voor moet betalen.