Los bericht bekijken
  #75  
Oud 12 januari 2009, 11:41
exroosje's schermafbeelding
exroosje exroosje is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 14 juli 2008
Locatie: Den Haag Casema
DTV: cisco 8455
Berichten: 105
Standaard

720p of 1080i?

Altijd goed voor felle discussies.

Na zelf wat met diverse sources gestoeid te hebben moet ik toch voor 1080i kiezen. Waarom?

Het gaat om de frequentie. Officieel is het 1080i50 en 720p50. Het tweede getal staat voor frames/s. Ik ben echter nog nooit content tegen gekomen die echt p50 is. In de praktijk is de 720p content maar 25 progressieve frames met een vlaggetje om de frame rate te verdubbelen (dit heet een 2:2 pulldown). Dus 720p25 ingepakt als 720p50 signaal. Alle filmateriaal is bv native 24 frames/s , wat in eruopa 4% versneld wordt om op 25p uit te komen.
1080i content daarentegen is 50 halve frames/s. Je LCD beeldscherm / decoder deinterlaced dit naar 50 hele frames/s en kan dit behoorlijk goed doen. Indien de source 25 frames progressive was (verdeeld over 2 halve frames) kan die dit zonder enig verlies terugbrengen naar de originele frames (dit is mbaff). Indien de source wel interlaced was heb je een vloeiender beeld als bij 25p en (indien de deinterlacer goed werkt, met motion detection) komen de losse beelden aardig in de buurt van hoe ze bij 50P geweest waren. Een goede deinterlacer construeert namelijk hele stilstaande beelden van 2 opeenvolgende halve beelden door een bewegignstransformatie op de ene los te laten. Z kan het veld (stilstaand) volledig gereconstureerd worden en is alleen de bal (bewegend) in halve resolutie.

Oftewel bij stilstaande beelden is de kwaliteit even goed als bij progressief en bij bewegende beelden heb je 2 maal zoveel temporele informatie en dus vloeiender beeld. Originele 25p progressieve content kan foutloss ingepakt worden.

e.e.a is wel afhankelijk van het goed zetten van allerlei piefjes door de aanbieder van de content. Daar gaat het nog wel eens mis. En natuurlijk de kwaliteit van je deinterlacer. Als dat alleen een line doubler is....

Ik heb eea ook uitgeprobeerd met en videocamera die interlaced en progressief kan opnemen. Progressief blijkt dan ook 25 frames te zijn en ziet er minder uit als interlaced op een goede TV. Domweg omdat je bij een stilstaand beeld vrijwel even veel spatiele informatie hebt en bij een bewegend beeld meer temporele informatie in de interlaced stand.

Interlaced is mi dus ook een goede methode om bandbreedte uit te sparen. Immers een i50 signaal kan ruwweg 50% kleiner zijn als een echt p50 signaal en is even groot als een p25 signaal met meer temporele resolutie in ruil voor een klein verlies aan spatiele resolutie (bij objecten die het menselijk oog toch al niet zo geod waarneemt, nl bewegende objecten) .


Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door crapz0rs Bekijk bericht
Oh ja? Ooit van mbaff of paff gehoord ?

Maar daar zie ik downscale (bron was niet 720p) en weer upscale (mijn tv) artifacts.

mbaff/paff

720p zou ik alleen doen als de bron 720p is.
FOX (maar die gaat binnenkort om) en film1/sport1 ken ik van hun 720p uitzendingen, en om nou te zeggen dat dat het summon is qua kwaliteit.....
Alle kwaliteits content providers zoals SKYHD/HDNET zenden niet uit in 720p. helaas is SKYHD moeilijk te krijgen in .nl (maar wel mogelijk) en HDNET helemaal niet (US), anders wist ik het wel.

Dat komt omdat de BBC professioneel is omgegaan met haar HD test. Zie ook het volgende document waarin zij eisen stellen aan het materieel dat zij aangeleverd krijgen van productiebedrijven:
http://www.bbc.co.uk/guidelines/dq/p...ery_v01_09.pdf