Discussie: ADSL uit de gratie
Los bericht bekijken
  #1  
Oud 11 januari 2009, 14:45
Hengelerweend's schermafbeelding
Hengelerweend Hengelerweend is offline
Inactieve account
 
Geregistreerd: 15 november 2008
Locatie: Ziggo
Berichten: 586
Standaard ADSL uit de gratie

ADSL uit de gratie

Nieuwe standaard 120 mb, adsl houdt op bij 20

Kabel straks tot vijf keer sneller

AMSTERDAM – De twee grootste kabelexploitanten UPC en Ziggo zien een substantiële toename van het aantal klanten dat bij hen een internetverbinding heeft. Dit komt doordat kabel inmiddels sneller is dan adsl.

Adsl heeft namelijk de maximumsnelheid bereikt met 20 mb, het aantal bitjes per seconde dat via een aansluiting informatie kan ontvangen of verzenden.
Brancheorganisatie NL Kabel bevestigt dat veel internetters hun adsl-abonnement omzetten naar de snellere kabel. Adsl raakt volgens de brancheorganisatie van kabelexploitanten compleet uitgeput.
Kabelverbindingen zouden in de toekomst nog sneller worden.
„De technologische ontwikkelingen van de kabel staan aan de vooravond van een revolutionaire doorbraak. Door de komst van EuroDocsis 3.0, de innovatieve internationale standaard voor ultrasnel internet, wordt de kabel nog populairder”, aldus Rob van Esch, voorzitter van het orgaan.
„Het gaat om 120 mb, maar liefst vijf keer sneller dan adsl. De technologische ontwikkelingen zijn bij adsl stil komen te staan. Die van de kabel staan aan het begin van revolutionaire technieken.”
Xs4all, één van de traditionele adsl-aanbieders, bevestigt deze ontwikkeling. „Maar we verwachten niet dat adsl binnen een paar jaar verdwijnt”, aldus woordvoerder Niels Huijbregts.

Tarieven
Consumenten die een snellere kabelaansluiting willen, betalen daar afhankelijk van de wensen meer voor. De instaptarieven liggen gelijk aan die van adsl. Zo variëren de prijzen tussen de 20 en 100 euro per maand voor de kabel. Adsl kost gemiddeld rond de 20 tot 25 euro per maand.
UPC, met 2,1 miljoen klanten, is intussen gestart met supersnel internet via de glasvezelkabel. Kosten: 80,50 euro per maand.

Waarschuwing
De Consumentenbond waarschuwt wel voor al te mooie beloften over kabelaansluitingen en heeft de ’providormonitor’ opgezet als waakhond. Internetproviders confronteren klanten volgens de Consumentenbond nog regelmatig met een haperende verbinding en onvoldoende service. Bijna vier op de tien consumenten hadden in augustus en september last van problemen. Bij Ziggo kampte zelfs meer dan de helft van de klanten met één of meerdere storingen.

Bron: De Telegraaf
Zondag 11 januari 2009