Los bericht bekijken
  #440  
Oud 10 januari 2009, 12:05
Snowmaster's schermafbeelding
Snowmaster Snowmaster is offline
Member
 
Geregistreerd: 16 juni 2008
Locatie: Hengelo Ov @Home
Berichten: 61
Standaard

OK, het moet mij dan toch maar eens van het hart, want ik heb mij al die tijd nog netjes ingehouden over de Humax omdat niet iedereen vergelijkingsmateriaal in huis heeft en ieder mens andere eisen stelt.

De Humax en de Samsung hebben elk hun eigen specifieke kwaliteiten.
De Humax zou een echte winnaaar kunnen zijn, maar die kans hebben ze laten liggen tot nu toe. Ook het repareren van de bugs maakt hem nog geen definitieve winnaar want daarvoor schiet hij te kort in het SD beeld.
De decoder heeft wel ruim 100 uur nodig om tot volle prestaties te komen.
Het HD beeld is daarentegen bijzonder goed te noemen.
De audio prestaties lijken in eerste instantie goed, maar de decoder is niet in staat geluid te plaatsen en komt te kort in de ruimtelijkheid t.o.v. de Samsung. Het geluid is na de inspeeltijd vlakker geworden en erg commercieel. De timing in het geluid wordt door de decoder volledig om zeep geholpen. Hierdoor zijn de prestaties in PLII en DD5.1 zeer matig.
Ook dit is een gemiste kans.
Eigenlijk is dit bijzonder vreemd voor een merk dat zoveel ervaring heeft met satellietdecoders. Deze Humax wordt in beeld en geluid "volledig afgedroogd" (ietswat zwart/wit gesteld) door een Topfield met satellietontvangst ondanks de lagere bitrate. Dit staat bijna haaks op de bevindingen van de consumentenbond, maar als je hem met topmateriaal vergelijkt komt hij gewoon te kort en is het verschil in SD beeld haast schrijnend te noemen. Humax lijkt hier gekozen te hebben voor een commerciële oplossing i.p.v. kwaliteit.
Ziggo zou abbonnees met grotere en duurdere schermen een groot plezier doen door een kwalitatief goede decoder aan te bieden die iets meer mag kosten. Maak van die Humax een budget HD decoder en zet daarboven iets fatsoenlijks in de markt. Ook kunnen ze de oorzaak van het SD probleem oplossen door een modificatie of firmware update en van de Humax alsnog een winnaar maken. Dit lijkt mij de aantrekkelijkste weg voor alle partijen. De primaire taak van een decoder is goede beeldkwaliteit en daarin schiet hij nog tekort.

@Anoniem : ik heb het al eerder aangeboden, maar als je betatesters zoekt onder de leden, hou ik mij aanbevolen. Dit scheelt jullie weer tijd en energie en je krijgt op voorhand een beter beeld van de prestaties van een produkt. Mede door de lange inspeeltijd (wat is dat ?) zal de Humax menigeen op het verkeerde been zetten, want de eerste tientallen uren kiest hij voor een dynamische speelwijze die je de illussie geeft dat het nog goed gaat komen.
De Humax heeft hier op twee ISF gecalibreerde Pioneers staan draaien naast een Samsung en Topfield decoder. Helaas is na 150 uur de Humax op beide schermen weer afgekoppeld want de Samsung en Topfield presteerden beter in hun primaire taak voor alledag : goede SD kwaliteit.