Los bericht bekijken
  #58  
Oud 23 december 2008, 12:52
smeets116's schermafbeelding
smeets116 smeets116 is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 21 juli 2008
Locatie: landgraaf
Ziggo Internet: Ai1-Extra, TV-Digitaal Totaal, Film1, HDTV
DTV: Humax IRHD 5000C
Berichten: 129
Standaard

Ik heb een tijdje bij een groot bedrijf gewerkt, vergelijkbaar met Ziggo, waar ik nijpende problemen moest oplossen.
Dit bedrijf werkt met telefoonlijnen, Ziggo met kabel. Ik denk dat de opzet van deze grote jongens vrijwel hetzelfde is m.b.t. service, product enz.

Wat ik daar zag was dat er mensen aan de telefoon moesten gaan zitten die niet eens volledig ingewerkt waren. Zij moesten oplossingen gaan aandragen voor een product wat zij niet eens konden.

Om de bestaande problemen op te lossen keken zij in de software of de ordergegevens voor de betreffende klant in orde waren. Als dit in orde was, werd er gewoon verteld dat alles goed moest zijn.

Om een beetje extra service te geven, konden ze een lijn laten controleren. Even een testsignaal op de lijn gooien en kijken of ie op de juiste plaats aankwam. Dit moest wel even door een andere afdeling gedaan worden. Deze mensen ware vaak druk bezig en hadden er geen zin in om jou tussendoor te helpen. Dit hoefden zij ook niet want er was nergens vastgelegd dat deze afdeling de helpdesk helpen moest. En met een beetje geluk kreeg je iemand aan de lijn die wist dat klanten belangrijk zijn, en de problemen opgelost moesten worden.

Na een lijntest kreeg je dan een uitspraak of de lijn goed was, of niet. Was ie goed, dan moest er een monteur gestuurd worden naar het eindpunt van het testsignaal. Deze ging dan kijken waarom er van het eindpunt van het testsignaal tot aan de klant geen verbindig was.
Was de lijn niet goed getest, dan was deze lijn nog niet, of niet goed geschakeld. Dan moest de naar een andere afdeling in een andere plaats bellen.
Dit moest je dan slim aanpakken, want als je vroeg of een bepaalde (telefoon)lijn was geschakeld, werd er eenvoudig met ja geantwoord, en vanwege de 'drukte' het gesprek kort gehouden. Je moest gaan vragen naar de gegevens van een bepaalde lijn. Niet eens vragen of deze al geschakeld was of niet. Dit schakelen betekende volgens mij dat een bepaald telefoonnummer aan een adres gekoppeld werd. Tijdens het vragen van de instellingen kwam je er uiteindelijk wel achter waar het probleem zat, en of ie wel of niet geschakeld was, moest je echt wel vragen, want ze lieten je gewoon verder gaan ook al was iets niet in orde.

Deze afdeling stond onze afdeling niet graag te woord, is mijn ervaring. Dit gewoon om het simpele feit dat de leiding van het bedrijf nooit op papier had vastgelegd dat onze afdeling belangrijk was en te woord gestaan moest worden. In sommige gevallen werd er grove taal gebruikt wanneer een medewerker van de schakeldienst niet bereid was om mee te werken.
Echter kon je er niets tegen ondernemen. Het was een afdeling in een andere plaats, met andere bazen en regels.

In grote ondernemingen gaan altijd dingen fout, en dit zal ook zo blijven tot de leiding zich realiseerd dat er niet in afdelingen gedacht moet worden, maar in processen. Klanten staan voorop. Als deze niet meer betalen kun je je deuren sluiten.

Ik denk dat bij Ziggo hetzelfde speelt als hetgeen ik gezien heb bij dat andere grote bedrijf. Overigens, niet iedereen is per defenitie slecht of niet meewerkend of onwetend. Wel weet deze groep een binnen 2 dagen teruggewerkte achterstand van enkele weken weer terug te toveren. De goeden beginnen dan gewoon weer opnieuw om de tegen(achter)stand van hun collega's weer weg te werken. Want meestal staan zij er alleen voor.