Los bericht bekijken
  #1  
Oud 22 december 2008, 18:41
martwout's schermafbeelding
martwout martwout is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 17 mei 2008
Locatie: Culemborg (Casema)
DTV: Humax IRDHD5100C
Berichten: 1.224
Standaard Ziggo vervangt acht analoge zenders door 1 HD-kanaal

Ziggo schrapt acht analoge zenders


Abonnees van Ziggo zonder digitale ontvanger krijgen begin volgend jaar acht zenders minder, namelijk 30 in plaats van 38. De maatregel treft 270.000 abonnees. Zij kunnen als alternatief een digitale ontvanger kopen waarmee ze het huidige basispakket wel kunnen ontvangen, plus circa 25 zenders extra.

Door Bart Ebisch
MAASTRICHT


Dat kondigt Ziggo-woordvoerder Gradus Vos aan. "De klant krijgt de keuze uit verschillende apparaten, van eenvoudig en vrij goedkoop tot zeer uitvoerig en wat duurder."

De maatregel, die het eerste kwartaal gepland staat, is nodig om de uitbreiding van digitale televisie, sneller internet en een digitale videotheek video on demand mogelijk te maken. Niet bekend is welke analoge zenders zullen sneuvelen. "Dat zullen in ieder geval niet de Nederlandstalige publieke zenders zijn of populaire commerciële stations", aldus Vos.

Ziggo wil op zijn netwerk meer ruimte vrijmaken voor high-definition-televisie, een nieuwe techniek die garant staat voor een superieure beeldkwaliteit. High-definition slokt wel veel dataruimte op. Het schrappen van de acht zenders maakt één extra hd-kanaal mogelijk. Ook door het verder gelijkschakelen van de tv-kanalen landelijk komt er extra ruimte vrij.

Ziggo voldoet met het aanbod van dertig analoge zenders aan de Mediawet. De provider moet minimaal vijftien stations aanbieden. Verplicht zijn acht publieke Nederlandstalige zenders (landelijk en regionaal). De overige zenders kan de programmaraad aanbevelen.
"Jammer", reageert directeur Marieke Pette van de Sitchting Landelijk Steunpunt Programmaraden. "Het tempo waarin analoge zenders worden teruggedrongen, gaat ons te snel. Maar we kunnen er niks tegen doen."

Bron: De Limburger