Los bericht bekijken
  #1  
Oud 16 december 2008, 20:24
Elsido's schermafbeelding
Elsido Elsido is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 28 februari 2007
Locatie: Den Helder Multikabel
Ziggo Internet: Alles-in-1 Extra Arris Touchstone TM702B
DTV: Humax IR Fox C
Berichten: 205
Standaard NLkabel in actie tegen KPN en OPTA plan.

NLKabel in actie tegen KPN

Volgens NLkabel is het plan om de KPN infrastructuren open te breken mislukt. Daarom zou het ook nonsens zijn om de kabel open te stellen. Volgens Rob van Esch, directeur van NLkabel, stelt KPN ten onrechte dat zijn netwerken open zijn. Als voorbeeld neemt hij de markt voor breedbandinternet. Driekwart van alle alle adsl-internetters zijn weer terug bij KPN omdat het bedrijf de klanten van kleine bedrijven heeft opgekocht. "Het toegangsbeleid is dus mislukt", concludeert Van Esch in een interview. NLkabel verzet zich momenteel fel tegen de geplande openstelling van de Nederlandse kabelmarkt. Partijen als YouCa en Tele2 zouden dan zelf televisiepakketten kunnen aanbieden die over de netwerken van onder meer UPC en Ziggo worden gedistribueerd. De Opta zal dit jaar nog een besluit nemen over het openbreken van de kabelmarkt.


Het volledige bericht van Rob van Esch:

Je hoort het regelmatig van KPN zelf en soms ook van beleidsmakers: KPN is open, KPN geeft toegang, KPN moet minder gereguleerd worden omdat gelijke monniken gelijke kappen moeten dragen. Vandaag heb ik in onderstaande tekst, die werd gepubliceerd in het Financieele Dagblad, enkele feiten op een rij gezet die het bovenstaande nogal nuanceren. Lees en oordeelt u zelf!

"KPN's schone schijn hindert markt

Naar verwachting krijgt KPN binnenkort toestemming van de Nederlandse Mededingautoriteit om met glasvezelbedrijf Reggefiber een joint venture aan te gaan. De consument wordt daar niet beter van, omdat deze overname veel weg heeft van een defensieve KPN-actie.
In ons land hebben we één grootaanbieder van elektronische infrastructuren: KPN. Tot zijn verzameling behoort het enige vaste telefonienetwerk, het enige DVB-T-netwerk, DVB-H voor mobiele televisie, twee gsm-netwerken én twee UMTS-netwerken - alles op landelijke schaal. Concurrenten zijn kleiner, beschikken over één infrastructuur, vaak slechts regionaal. Zo heeft het grootste kabelbedrijf, Ziggo, een omzet van €1,2 mrd , een zevende van de binnenlandse omzet van KPN - €9 mrd.
Kabelbedrijven zijn de kwelgeest voor KPN. In percentage van de omzet gemeten investeren zij het dubbele. Toch is er aanhoudende discussie over de vermeende geslotenheid van de kabel. Dat is verbazend om twee redenen.
Ten eerste zijn de consumenten in ons land bevoorrecht. Bijna nergens ter wereld is er zo veel breedband als bij ons, zijn de tarieven zo prettig en de snelheden zo hoog. Door felle concurrentie op telefonie houden consumenten in ons land jaarlijks bovendien €250 mln in de knip.
Ook op de televisiemarkt neemt de concurrentie hand over hand toe; intussen kijken meer dan anderhalf miljoen huishoudens op een andere manier televisie dan via de kabel. Eigenlijk is vriend en vijand het wel eens over de reden van deze digitale bevoorrechting: de concurrentie tussen infrastructuren.
In de tweede plaats is er de schone schijn van openheid, die door KPN's voorman Scheepbouwer keer op keer wordt beleden. Hoe open zijn de KPN-netwerken eigenlijk? Het enige echte antwoord is: nauwelijks. Neem de markt voor breedbandinternet. KPN heeft systematisch alle aanbieders die via het KPN-net actief waren opgekocht. Daardoor is driekwart van alle huishoudens die via ADSL internetten, ‘gewoon' weer klant bij KPN. Dus na tien jaar ‘openheid' zijn we bijna terug bij af. Het beleid is simpelweg mislukt. Telecomtoezichthouder Opta streefde immers na dat toetreders stapje voor stapje hun eigen netwerken zouden gaan aanleggen? Niet dat ze hun klanten zouden verkopen aan de grote verzamelaar van infrastructuren, KPN
Nu mag dat bedrijf dus Reggefiber opkopen. De verzameling infrastructuren van KPN wordt, met de zegen van de overheid, wéér groter. Toen het in het begin van deze eeuw moeilijk ging, kwam de overheid al te hulp met een miljarden euro's grote kapitaalinjectie. KPN kreeg daarna ook nog de DVB-T-infrastructuur gratis in de schoot geworpen. Nog voordat de officiële toestemming van de NMa voor de overname van Reggefiber verscheen, meldde KPN al dat nog lang niet besloten is dat er in heel Nederland wordt geïnvesteerd in modernisering van het netwerk. Daarmee krijgt ook de overname van Reggefiber een defensief smaakje.
Concurrentie tussen infrastructuren is de manier om een land digitaal voort te stuwen. Dat hebben de afgelopen jaren geleerd. Nog meer dan voorheen komt het nu op de kabelbedrijven aan om de concurrentie te bieden die nodig is voor een voorspoedige ontwikkeling van de Digitale Delta Nederland. Dat is geen schone schijn, dat is realiteit.

Rob van Esch is directeur van branchevereniging NLKabel. KPN is gevraagd een reactie te schrijven, maar heeft daarvan afgezien"
Bronnen:
www.coax.nl
www.nlkabel.nl
www.webwereld.nl
__________________
Een makkie met Multikabel!