Discussie: Storing: Kan niet opnemen
Los bericht bekijken
  #179  
Oud 8 december 2008, 19:10
Mart's schermafbeelding
Mart Mart is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 februari 2008
Locatie: Zeist/Casema
DTV: Siemens M750C, Samsung DCB-9401R
Berichten: 159
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door digitalekabeltelevisie Bekijk bericht
Hiermee geef je onbedoeld al aan hoe moeilijk het opstellen van correcte testcases is. Als er inderdaad getest is of opnemen met een PVR nog toegestaan was, dan is dat waarschijnlijk gelukt. Een Humax of Samsung had geen enkel probleem laten zien.

Slechts met een deel van de PVRs is het niet meer mogelijk om een deel van de zenders op te nemen, en daarbij is er ook nog een afhankelijkheid van de registratie van de smartcard voor opnames. Dus eigenlijk zou je moeten testen of opnemen nog mogelijk is met alle soorten PVRs op alle kanalen, al dan niet met geregistreerde smartcard. Dat levert honderden testgevallen op, die waarschijnlijk slecht te automatiseren zijn.

Ik wil alleen maar aangeven dat testen ongelooflijk belangrijk is, maar ook heel erg moeilijk om 'volledig' te doen. Bij een beetje complex systeem (en dit is meer dan een beetje complex) zal je met regressietesten nooit alle combinaties van factoren kunnen afdekken. Je blijft dus risico's houden met elke wijziging, hoe goed je ook test.
Ik ben het helemaal met je eens dat het uitermate lastig en tijdrovend is en waarschijnlijk niet te automatiseren. Alleen vind ik als je een product ondersteund moet je dat ook echt doen, anders is de ondersteuning weinig waard.

Waar het mij om gaat is dat je als bedrijf een keuze maakt in bedrijfsvoering en daar de consequenties voor moet dragen. Ziggo had net als UPC kunnen zeggen we verhuren de decoders (zoals in het Sagem/Mr.Zap tijdperk), of we leveren een dienst volgens een volledig open standaard en leveren geen support op randapparatuur. Ziggo heeft de keuze gemaakt (of meer geërft) door een select aantal decoders te ondersteunen door ze te certificeren, dat schept verplichtingen en ook zorgvuldigheid aangaande de aanpassingen aan het netwerk. Ieder merk moet zijn eigen implementatie maken van de Irdeto versie 2.Ziggo codering en door een strenge test bij Irdeto. Daarbij kun je ervan uitgaan dat ieder merk andere beslissingen heeft genomen in de zogenaamde marge gevallen van de specificatie. Dan weet je ook van te voren dat theoretisch werkende aanpassingen op het netwerk neveneffecten kunnen hebben bij de verschillende implementaties. Dus word je, mijns inziens, verplicht intensief te testen voordat een verandering 'live' gaat. In die testset hoort dan ook een opnametest voor de verschillende pakketten voor alle ondersteunde producten, want opnames kunnen maken is basisfunctionaliteit voor een PVR.

Ik snap zeer goed dat bovenstaande een lastige en tijdrovende klus is, maar dat is een gevolg van de keuze die gemaakt is. Ziggo doet ongetwijfeld zijn uiterste best om de problemen van een groep PVR bezitters op te lossen, maar als er niet beter getest gaat worden houd ik mijn hart vast voor de toekomst. Minder complex zal CA niet worden in de toekomst.