Los bericht bekijken
  #3  
Oud 6 december 2008, 14:17
leopater's schermafbeelding
leopater leopater is offline
Member
 
Geregistreerd: 24 mei 2008
Locatie: tilburg
Ziggo Internet: Alles-in-1 Extra, Scientific Atlanta EPC 2203NS
Berichten: 33
Standaard

dat private equity bedrijven wist ik wel, wist alleen niet welke.
Private equity firma's zijn bedrijven die niets anders doen dan investeren in niet beursgenoteerde ondernemingen. Om te kunnen investeren verzamelt een private equity firma privaat vermogen via bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeraars. Net als gewone private kapitaalverschaffers wordt een private equity firma aandeelhouder van het bedrijf dat ze een financiŽle injectie hebben gegeven en net als gewone private investeerders verkoopt de private equity firma het belang na enige tijd (hopelijk met winst).
Steeds vaker kopen private equity firma's bedrijven of bedrijfsonderdelen helemaal op. De private equity firma krijgt dan direct invloed op de bedrijfsvoering. Doorgaans wordt er vervolgens een sanering doorgevoerd waarbij gesneden wordt in de kosten en bedrijfsonderdelen worden afgestoten. Na sanering verkoopt de private equity firma de efficiŽnter opererende onderneming met winst door of brengt de onderneming naar de beurs. Het geld dat met zo'n beursgang wordt verdiend, is voor de aandeelhouder of -houders, de private equity firma dus. Hoewel private equity firma's zich in eerste instantie richten op niet-beursgenoteerde ondernemingen kopen private equity firma's ook wel beursgenoteerde ondernemingen op, na de overname wordt het bedrijf dan van de beurs gehaald. De gang van zaken is verder hetzelfde als bij niet-beursgenoteerde ondernemingen: opkopen, saneren en doorverkopen of weer naar de beurs brengen. Het verschil tussen een 'gewone' overname en een overname door een private equity firma is dat een private equity firma geen band heeft met de onderneming, de producten en de medewerkers. De private equity firma bekijkt de overgenomen onderneming puur zakelijk, het gaat hen alleen om de financiŽle winst bij verkoop van de onderneming. Een ander verschil - maar met dezelfde achtergrond - is dat een private equity firma gericht is op de korte termijn.


bron wikipedia, die laatste alinea doet me denken aan het beeld dat Ziggo wil oproepen, staat toch haaks met de visie van de eigenaars, en wat ik wel weet, die betalen, die bepalen......................
__________________