Discussie: HDMI-kabel
Los bericht bekijken
  #9  
Oud 3 december 2008, 19:22
Excalibur's schermafbeelding
Excalibur Excalibur is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 15 oktober 2008
Locatie: Deventer
Ziggo Internet: Abonnement: Alles-In-Een Plus / Modem: Motorola SBV5121
DTV: Humax IR-FOX C
Berichten: 3.525
Standaard

Ik ben het hier deels mee eens. Ik heb hier recent in een ander topic iets over gepost, heb dat hier even heen gekopieerd:

Citaat:
De discussie omtrend de duurdere en goedkopere kabels zal er wel een blijven waar de 2 fronten het nooit over eens zullen worden vrees ik.

Natuurlijk zal in veel gevallen de duurste kabel niet nodig zijn, echter denk ik wel dat er wel degelijk kwaliteitsverschil en capaciteitsverschil zit tussen de verschillende kabels.

Vanuit een technisch oogpunt. Hoe hoger de benodigde bandbreedte is die door de kabel getransporteerd moet worden, hoe gevoeliger dit word voor storingen (hogere frequentie) wat weer invloed kan hebben op het beeld. Hoe hoger de bandbreedte, hoe hoger de eisen zijn die aan de kabel gesteld worden.

Hoe langer de kabel word, hoe groter de kans is dat deze last gaat ondervinden van interferentie en storingen. Hoe langer de kabel, hoe hoger de eisen worden aan de constructie van de kabel (afscherming ed).

En dan kan er zich nog een combinatie van factoren voordoen. Je kan het vergelijken met bv Ethernet over koper (CAT5, CAT5e, CAT6) verschillende klasses voor verschillende snelheden/eisen. Net als met het signaal van digitale tv wat via de coaxkabel binnenkomt. Als het signaal storing of interferentie ondervind van slechte bekabeling kan dit zichtbaar worden door bv blokjes in het beeld (er is informatie weggevallen). Als er bij HDMI de hoogste bandbreedte door een lange kabel van mindere kwaliteit getransporteerd moet worden kan dit inhouden dat er onderweg bitjes om- of wegvallen -> dit kan weer zichtbaar zijn in het beeld.
Nu heb ik het niet over extreem dure kabels, maar er zit meestal wel degelijk verschil tussen de (te)goedkope kabels en de kwalitatief wat betere kabels.

Ook omtrend het wel of geen beeld, hier zit nog wel een heel gebied tussen, namelijk een verstoord of slecht signaal. Het digitale signaal geeft binaire informatie door, het verschil tussen een "0" of een "1" kan vervagen. Wanneer dit zich ertussen in gaat bevinden kan de ontvanger wellicht niet meer goed bepalen of dit nu een "0" of een "1" moet zijn, als dit verkeerd gelezen word ontstaat hier dus een ander signaal, dit veranderde signaal kan gezien worden als artefacten die zichtbaar zijn in het beeld.

Het digitale tv signaal van Ziggo komt toch ook digitaal de woonkamer binnen? Toch speelt de bekabeling naar de apparatuur een grote rol in de ontvangen kwaliteit. Slechte bekabeling (zeker over langere lengtes) zal zich gaan wreken in een verminderde kwaliteit door bv artefacten of stilstaande beelden.

Hoe hoger de bandbreedte is die door de kabel verstuurd moet worden, en hoe langer de kabel word, hoe hoger de eisen aan de kabel (constructie) ed worden. Een lage bandbreedte toepassing is eerder "tevreden" dan de hoogste bandbreedte toepassing.
__________________