Los bericht bekijken
  #99  
Oud 2 december 2008, 19:22
gees's schermafbeelding
gees gees is offline
Member
 
Geregistreerd: 13 november 2008
Locatie: Parkstad@home
Ziggo Internet: Kabel:Z1 ADSL: Orange/Online 10+Mb/s
DTV: HUMAX iHDR-5050C | HDMI | PHILIPS 42PES0001/D
Berichten: 80
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Pinootje Bekijk bericht
Ik ben (nog) een leek in decoder/PVR-land. Ik vermoed dat hier een elementaire snaar geraakt wordt, maar ik begrijp e.e.a. niet helemaal. Kun je me je redenering in wat meer lekentaal uitleggen? Of misschien een (voor mij toegankelijke) verwijzing op internet geven waar dit uitgelegd staat?
Dank!
Voor HD-beeldschermen heeft EICTA (www.eicta.org) twee kwaliteitsnormen voor hoogwaardige digitale audiovisuele weergave opgesteld: “HD Ready” en “HD Ready 1080p”.
Specificaties HD Ready: http://www.eicta.org/web/news/telecharger.php?iddoc=384 ANNEX A
Specificaties HD Ready 1080p: http://www.eicta.org/fileadmin/user_upload/document/HD_ready_1080p_-_LICENSE_AGREEMENT.pdf ANNEX A
Tevens moeten de HD ingangen (HDMI) van zulke beeldschermen HDCP ondersteunen:"The digital HD capable input (DVI or HDMI) supports content protection (HDCP)"
Uitleg HDCP 1.3: http://www.digital-cp.com/files/documents/04A897FD-FEF1-0EEE-CDBB649127F79525/HDCP_deciphered_070808.pdf
Specificaties: http://www.digital-cp.com/files/static_page_files/8006F925-129D-4C12-C87899B5A76EF5C3/HDCP_Specification%20Rev1_3.pdf
Licentiebepalingen: http://www.digital-cp.com/files/static_page_files/440873D7-F6B3-C444-0F1AE330867E5EFC/HDCP_License_Agreement_090608.pdf
In HDCP terminologie is een beeldscherm een ontvanger van HD-signalen, die na vertoning als beeld en geluid, direct weer verdwijnen.
Opslag in of doorvoer naar een ander apparaat is voor HD-signalen daarom niet toegestaan.
De overdracht van het HD-signaal over HDMI (www.hdmi.org) moet, maar alleen indien het bronapparaat dit, gesignaleerd door het bronsignaal (HDCP flag=On), aangeeft, versleuteld van het bronapparaat naar het beeldscherm plaatsvinden. Hierdoor wordt het HD-signaal tegen “aftappen” beschermd.
HDCP is alleen de schakelaar, die door het HD-signaal aan- of uitgezet kan worden.
De kopieerbescherming liegt in handen van de bron van het HD-signaal: indien HDCP signalering “Uit” staat, wordt het HD-signaal niet versleuteld een zou via een HDMI-verbinding het onversleutelde signaal naar een opslagapparat verstuurd kunnen worden.
Het moge ook duidelijk zijn, dat commerciële HD-bronnen (Blu-ray, PSP3 etc.) de HDCP-signalering “Aan” hebben staan!

Voor de ontvangst van HD-uitzendingen heeft EICTA de volgende twee kwaliteitsnormen voor ontvangers van Tv-uitzendingen opgesteld: "HD TV" (ontvangers met of zonder beeldscherm) en "HD TV 1080p" (ontvangers met beeldscherm).
Specificaties “HD TV”: http://www.eicta.org/web/news/telecharger.php?iddoc=585 ANNEX A
Specificaties “HD TV 1080p”: http://www.eicta.org/fileadmin/user_upload/document/EICTA_HDTV_10801198164298.pdfANNEX A
De nieuwe in ontwikkeling zijnde HUMAX DVB-C twin-tuner met HDD voor opnames valt in de EICTA “HD TV” categorie en is een HDCP-bron met een HDCP/HDMI uitgang voor een HDCP-receiver (beeldscherm). Belangrijk: HDCP begint pas bij de uitgang van de signaalbron en wordt op “verzoek” van het inkomende signaal vanuit de bron aan- of uitgeschakeld.
De EICTA-normen voor “HD TV” leiden weer tot specifiekere eisen, die ontwikkelt zijn door het DVB consortium (www.dvb.org) en door ETSI (www.etsi.org) tot standaard verheven zijn.
Content protection en copy management, URI (Usage Rules Information)en AD (authorized domain) is onderdeel van de DVB specificaties en daar uitvoerig beschreven:
http://www.dvb.org/technology/dvb-cpcm/ Standards & Blue Books

Informatie over het CAM-module (www.irdeto.com) voor de ontsleuteling van het uitgezonden signal en de in ontwikkeling zijnde beveiligde verbinding CI+ (www.smardtv.com) met het CAM-module is hier te vinden: http://www.smardtv.com/index.php?page=dvbci&rubrique=specificationvia e-mail

Bij volledige implementatie van de aangevoerde normen zou een “HD TV” uit en volgende functies hebben en bestaan uit:
1.) DVB-C tuner en een HDD voor opnames:
Picture-in-Picture, 1 uitzending kijken en een andere uitzending opnemen, twee verschillende uitzendingen gelijktijdig opnemen en gelijktijdig Een van deze twee uitzendingen bekijken of een eerdere opname bekijken (3x 15-20 Mbps!)

2.) Voorafkeuze of opnames in SD of HD plaatsvinden (opslagcapaciteit) (5- 10 of 15-20Mbps!)

3.) Interface (b.v. USB) voor aansluiting extra HDD of file-overdracht (enkele GB!) (archivering/bewerking)

4.) Standaard CI+ plaats voor de een standaard CAM-module van een “willekeurige” provider
(2x 20 Mbps ontsleutelcapaciteit!?)

5.) HDMI-uitgang naar beeldscherm

Vragen:
1. Content protection:
Heeft de nieuwe HUMAX al een CI+ slot of is het nog steeds een embedded CI CAM versie speciaal voor Ziggo bij gebrek aan b.v. de benodigde certificering door een Trusted Authority?

2. Copy Management:
Conform DVB CPCM (URI) of afwijkend? Wordt er onderscheid gemaakt tussen HD en niet-HD? Wordt AD (authorized domain) ondersteund (kopieren en archiveren voor privé-gebruik, externe HDD of netwerkverbinding)?

Bij het ontbreken van CI+ zou het helaas weer een Ziggo-specifieke ontvanger zijn, maar er is hier toch voorlopig nog maar Een kabelprovider … Moet ik maar niet verhuizen of de receiver elders willen verkopen.
Veel belangrijker is de implementatie van het DVB Copy Management. Dit is waarschijnlijk een elementaire, maar zeer gevoelige snaar.
Verdere bronnen: www.wikipedia.org
Commentaar: www.ebu.ch , http://w2.eff.org/IP/DVB/dvb_briefing_paper.php

3. Principieel:
Mag/kan een publieke zender (b.v. NL1) in de oorspronkelijke HD-kwaliteit onversleuteld opgenomen en gekopieerd (gearchiveerd) worden voor privégebruik in een AD en wordt dit ook door de nieuwe HUMAX dan ondersteund?

PS Wordt er al met CPCM geexperimenteerd gezien de recente problemen met sommige PVRs?