Discussie: Vraag: Defecte pixel in nieuwe LCD TV
Los bericht bekijken
  #3  
Oud 2 december 2008, 13:47
Mr_Parker's schermafbeelding
Mr_Parker Mr_Parker is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 29 maart 2008
Locatie: Noord Brabant - @Home
DTV: Humax HD-PVR / Samsung HD
Berichten: 493
Standaard

De meeste winkels hanteren een termijn van 14 dagen om te ruilen, ongeacht type product. Dit is een service die ze naar klanten leveren en niet wettelijk verplicht, ik spreek hier over "normale" winkels niet over webshops.

Of er bij ruilen sprake is van omruilen voor hetzelfde, of ander product, of dat er ook geld retour gegeven wordt is al helemaal een eigen afweging van de winkels.

Nu spelen er hier 2 zaken door elkaar.

Enerzijds heb je een mondelinge afspraak met de verkoper, en ook mondeling is bindend. De bewijs last van deze uitspraak zal vermoedelijk niet bij jou maar bij de verkoper liggen, deze zou dus als het er op aankomt moeten zien te bewijzen dat hij die uitspraak niet gedaan heeft.

Anderzijds zal de betreffende winkel de 14 dagen ruil service hebben, en die zal aan de uitspraak van de verkoper ten grondslag liggen.

Omdat jij niet tevreden bent met je aankoop kun je dus van de 14 dagen omruil regeling die de winkel vermoedelijk biedt gebruik maken. Dat je dan kiest voor exact hetzelfde product doet hier niets aan af.
Na het ruilen gaat in theorie opnieuw een termijn van 14 dagen ruilen in, er is in wezen namelijk een nieuwe koop overeenkomst gesloten met de winkel. Je kunt dus ook de nu meegekregen tv bekijken op defecte pixels en evt opnieuw ruilen. Theoretisch zou dit spelletje eeuwig door kunnen gaan en je dan ook telkens om de week een nieuwe tv te kopen. Dit soort service regelingen berusten echter wel op "fatsoen" en na een aantal omruilingen zal er dan ook een halt aan geroepen worden.

Het komt overigens zelden voor dat er na een paar dagen gebruik, bij normaal gebruik alsnog een pixel defect raakt, de meest voorkomende defecten zijn reeds direct of zeer korte tijd na productie zichtbaar.

Je zou je tv dus, uitgaande van aanwezigheid van de ruil service, gewoon nog kunnen ruilen bij de winkel. Handigst is het om het direct bij de vestiging waar je hem gekocht hebt te ruilen.

Het verhaal wordt wat anders als de winkel de ruil service dus niet biedt, welk tegenwoordig onwaarschijnlijk is maar toch., Dan krijg je dus het geruzie over de uitspraak van de verkoper.
Dat de fabrikant een andere opvatting of defecte pixels heeft staat hier dan los van, daar jij een koop overeenkomst hebt met de winkel, waar jij blijkbaar naar de specifieke pixel problemen hebt geinformeerd, en niet met de fabrikant.