Discussie: Vraag: Versterker : welke ?
Los bericht bekijken
  #2  
Oud 21 november 2008, 10:22
Excalibur's schermafbeelding
Excalibur Excalibur is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 15 oktober 2008
Locatie: Deventer
Ziggo Internet: Abonnement: Alles-In-Een Plus / Modem: Motorola SBV5121
DTV: Humax IR-FOX C
Berichten: 3.525
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door mvveelen Bekijk bericht
Hoi,

Na mijn problemen met de CAM module te hebben opgelost, wil ik de nu deels loshangende rommel-oplossing in de meterkast netjes afwerken en zodoende ook een storingsvrij beeld in de slaapkamers bewerkstelligen.

Ik heb de volgende situatie :

TV1 : beneden (6m kabel), analoog signaal prima, Digitaal werkt prima.
TV2 : slaapkamer (10m kabel), analoog, ruis
TV3 : slaapkamer kids (8m kabel), analoog, ruis
TV4 : zolder (10m kabel), analoog, ruis

Overigens zijn de lengtes van de coaxkabels geschat.

Enkele kabels die naar boven lopen zijn flutkwaliteit (dunne coax) en kan ik eventueel eens vervangen door een goede kwaliteit coax.

Nu heb ik in de huidige situatie wel gehad dat op alle TV's een goed, ruisvrij beeld was te zien. Na het rommelen met een AOP, versterker verhangen, enz. lukt het me niet meer om met het bouwmarkt-versterkertje ruisvrij beeld te krijgen boven.

Ik heb gezien dat de Hirschmann GVH20M een mooie oplossing kan zijn voor deze situatie. Wat raden jullie me aan : deze versterker aanschaffen of een versterker zoeken die per uitgang in te stellen is ? Ik weet namelijk niet of het in deze situatie handig is om op alle uitgangen dezelfde versterking te hebben, of zie ik beren op de weg die er eigenlijk niet zijn ?
Goed een versterker, op zich goede keuze als ik jou situatie zo zie. Echter om je eens een antwoord te geven waar je niet zo veel aan hebt. Het is niet zonder meer te zeggen welk type versterker nu precies goed is voor jou.

Al bijgekomen van deze indruk? Goed gaan we nu aan de uitleg. Waarom is het niet zonder meer te zeggen wat voor merk/type versterker voor jou geschikt is. Dit heeft te maken met de benodigde versterking en de benodigde versterking word weer bepaald door de demping die veroorzaakt word door de componenten in jou binnenshuis situatie. Waarom is daar nu niet zomaar iets voor te plaatsen? Een te zwak signaal geeft ruis, zoals de meeste mensen wel weten. Echter een te sterk signaal is ook weer niet goed, aangezien dit vervorming kan geven wat ook voor storingen in beeld/geluid zorgt. Aangedikt voorbeeld: Je hebt in totaal 10dB demping in de binnenshuissituatie, en je zet er een versterker voor die 50dB versterkt, zware overkill in dit geval en het resultaat zal zeer waarschijnlijk slechter zijn als voorheen.

Nu geef je aan dat je flut-kwaliteit coax naar de aansluitingen hebt lopen. Voordat je een versterker gaat aanschaffen zou ik eerst willen adviseren om deze te vervangen voor goede kwaliteit coax (mijn advies, ga langs een radio/tv/satteliet zaak en niet langs bouwmarkt).

Ik neem even de Hirschman Koka779 digital coaxkabel als voorbeeld. Deze heeft een specifieke demping van 18,5dB/100 meter. Per 10 meter heb je dus slechts 1,85dB demping.

Nu jou situatie:
Jou langste coax is nu geschat op 10 meter, dit zal ongeveer 2dB demping geven (afgerond). Een 4-weg splitter geeft vervoglens een demping van ongeveer 12dB zo uit mijn hoofd. Totaal zou je op een demping van ongeveer 14dB komen. Je zou in deze voorbeeld situatie een versterker nodig hebben die ongeveer 14dB kan versterken om de demping die door de bekabeling en splitter veroorzaakt word te compenseren. In jou huidige situatie met flutcoax zal dit echter (veel)meer moeten zijn omdat de demping van slechte coax veel hoger ligt.

Om nu een ideale situatie te maken, een versterker waarvan je de versterking per uitgang kan regelen. Duurder en niet nodig. Wat ik je wel wil aanraden is een versterker met een regelbare versterkingsfactor. Dit geeft je mogelijkheden om de situatie in de toekomst te kunnen aanpassen/bijregelen voor als er nog eens iets in de situatie wijzigt.

Wat je zou kunnen doen is bij het AOP een versterker monteren met een regelbare versterkingsfactor van max 20dB (kom er zo op waarom 20). Op de uitgang van de versterker sluit je een zogenaamde 6-voudige "multi-tap" van Hirschman aan. Waarom 6-voudig, heb je ruimte voor uitbreiding. Elke uitgang op een multi-tap heeft een lagere op hogere demping. Poort 1 heeft de minste demping, en in het geval van een 6-voudige heeft poort 6 de hoogste demping. (loopt per poort met ongeveer 1dB op, staat er ook op aangegeven trouwens). Op de poort met de minste demping sluit je de langste coaxkabel aan etc. Je houd dan 2 poorten over, deze sluit je met een zogenaamde "afsluitweerstand" netjes af. Nu is het nog even de versterker juist inregelen op de demping die je ongeveer berekend hebt, en je zou overal perfect beeld moeten hebben.
__________________