Los bericht bekijken
  #5  
Oud 17 november 2008, 11:08
Excalibur's schermafbeelding
Excalibur Excalibur is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 15 oktober 2008
Locatie: Deventer
Ziggo Internet: Abonnement: Alles-In-Een Plus / Modem: Motorola SBV5121
DTV: Humax IR-FOX C
Berichten: 3.525
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door 060606 Bekijk bericht
Bedankt voor je reaktie. Heb nu al een paar dagen storingsvrij beeld. Zag overigens vorige week bij de buren op 40 meter afstand bij analoge tv dezelfde strepen.
Mijn situatie is alsvolgt: Kast van Ziggo staat voor ons huis, groene kabel komt woonkamer binnen en wordt daar door een Hirschmannsplitter verdeeld naar de digitale tv(10m) en naar het midden van het huis 20m, waar de telefoon wordt gescheiden en het modem en router9netgear) zijn aangesloten. Computer aangesloten met ethernetkabel, netwerk voor 2de computer en laptop(werkt altijd prima). Afstand router, modem naar digitale tv 12meter. In normale omstandigheden overal goed beeld.
Heb uiteraard bij storing de andere verbindingen bij de dig tv afgekoppeld en een rechtsteekse kabel aangesloten. Had geen merkbaar effect, storingen bleven, alleen een iets sterker signaal. Heb toen de modems verzuimd uit te doen(onkunde).Er zijn volgens mij verder geen storingbronnen in de buurt en nogmaals nu een perfekt beeld, maar in het verleden vaker last gehad.
Deze aansluitsituatie kan er wel voor zorgen dat je strepen in het beeld kan krijgen door het modem wat maximaal gaat zenden als het signaal even wat minder word.

Het signaal word eerst gesplitst middels een 2-weg splitter, hier ondervind het signaal de eerste 3-3,5dB demping. Dan volgt er naar het modem 20m kabel, wat bij goede kabel een demping oplevert van ongeveer 6dB.

In totaal heb je in elk geval 9-9,5dB demping, dit hoeft geen probleem te zijn, maar het kan wel. Behalve het inkomende signaal is er nog een factor voor het modem en dat is het uitgaande signaal (het retoursignaal). Als de "centrale" het modem slecht of bijna niet meer ontvangt gaat het modem meer staan zenden om over te komen, als het modem maximaal staat te zenden kan dit strepen in het analoge beeld geven.

Als je weer eens strepen in het beeld hebt, zet dan het modem eens uit, ben dan benieuwd of met het uitzetten van het modem de strepen verdwijnen.

Nog wel een vraag. Waarom heb je het modem zo ver van het AOP staan? De kabellengte die je gebruikt is aanzienlijk en kan wel voor storingen zorgen/eerder voor storingen zorgen. Voor het beeld zal ik dit even uitleggen hieronder middels ideale situatie en jou situatie:

- Modem is aangesloten op AOP. Modem krijgt goed signaal binnen, en ook het uitgaande signaal ondervind geen demping. Het retoursignaal (zenden) staat in de 0dBmV positie. Het modem heeft hier de mogelijkheid om het uitgaande signaal naar beneden en boven te kunnen bijstellen als de signaalontvangst (en retour) wat wisselt. (modem kan theoretisch tot -15 en +15 bijregelen. Als het signaal even wat zwakker word heeft het modem ruimte genoeg om dit te kunnen compenseren.

(situatie mogelijk iets overdreven ter illustratie)
- Modem is aangesloten zoals jij schetst. Het signaal komt goed binnen, maar ondervind door de splitter en kabel wat demping, het signaal komt dus wat zwakker binnen. Het modem moet nu ook bij een goed signaal al wat gaan bijregelen. Laten we zeggen dat het modem in de +9dBmV (zwakker signaal, moet dus sterker gaan zenden) positie staat. Als het signaal nu van buiten iets zwakker word heeft het modem minder mogelijkheden om nog bij te kunnen regelen en loopt dus eerder tegen zijn max aan. De theoretische bijregeling stopt bij + of - 15dBmV. Problemen met het analoge beeld en/of de internet en telefoonverbinding kunnen echter bij minder al optreden. Deze situatie zal sneller problemen geven als een ideale situatie, en ook eerder instabiel worden.

Heb je geen mogelijkheid om het modem bij het AOP te plaatsen voor de 2-weg splitter? Is de 2-weg splitter die je bij binnenkomst van de groene kabel tevens in gebruik als AOP? Zo ja, is dit wel een "speciale splitter"?
Een AOP heeft namelijk een galvanische scheiding tussen de groene kabel en de binnenshuis installatie, deze is wel van essentieel belang. Een "gewone" inhuis splitter heeft dit niet. Als dit niet zo is zou ik deze in elk geval vervangen voor een die dit wel heeft.

Beste aansluit situatie:
Bij binnenkomst groene kabel een AOP middels een 1gats aansluiting. Hier sluit je de de Ziggo splitter op aan. Zet het radio/tv filter uit, waardoor je nog 2 aansluitingen over hebt: 1- gecombineerd radio/tv signaal, en 2- de data aansluiting voor het modem.

Vervolgens sluit je hier het modem op aan, en op de tv/radio aansluiting sluit je de splitter aan (indien nog nodig) of vanaf hier rechtstreeks naar waar de tv staat. Hier sluit je een einddoos (2gats) doos aan voor de splitsing van het radio en tv signaal.
__________________