Los bericht bekijken
  #14  
Oud 27 oktober 2008, 11:01
woutje76's schermafbeelding
woutje76 woutje76 is offline
Junior Member
 
Geregistreerd: 27 oktober 2008
Locatie: Zeist
DTV: Alphacrypt CAM
Berichten: 13
Standaard iDTV : Welke televisies ondersteunen CI+

Beste gasten,

Even met mijn huidige kennis een update van zaken geven.

Het grote verschil tussen CI en CI+ is dat er een beveiligd communicatiekanaal kan opgezet worden tussen de decoder module en de beeldverwerkingschip van de televisie (monitor). Deze chips hebben het kenmerk dat ze CA embedded ondersteuning geven.

Waar het dus op neerkomt is dat de CI module de chip "herkent" als een trusted authority. Deze structuur is het laatste laagje wat momenteel nog ontbreekt aan de CI+ architectuur. Hier wordt hard aan gewerkt, en is momenteel in de laatste fase van ontwikkeling.

De beste omschrijving die ik tegenkwam van CI+ is de analogie van wat HDCP voor HDMI is, maar dan voor DVB.

Om deze standaard voor de markt te ontwikkelen hebben grote consumentenorganisaties zoals Samsung, Philips, Sony en Panasonic besloten een CI+ forum te starten omdat het DVB forum niet snel genoeg meeging met de markt. Gezien het simpele feit dat CI+ 1.00 begin dit jaar in januari is gedeponeerd en vastgelegd, kan men er vanuit gaan dat momenteel in televisies waarin een CI slot zitten, hoogstwaarschijnlijk ook een CI+ compatible beeldverwerkingschip. Het belangrijkste is dat de architectuur van deze chip het handshaken met de CI module ondersteunt.

Als men kijkt naar de leden van het CI+ forum, ziet men dat Neotion de drijvende kracht is achter deze belangrijke CI+ compatible chips. Zij hebben verschillende beeldverwerkingchips gemaakt voor zowel MPEG 1, 2 en 4. De NP 5 HD (http://www.neotion.com/products/data...ies_flyers.pdf) is de huidige meest geavanceerde generatie. Deze heeft als features dat het ook hardcoded .264 kan decoderen. Wel belangrijk voor de toekomst, mocht bijv. ziggo gaan uitzenden op MPEG4. (als ze dat al niet doen).

Dan komt dus nu de grote hamvraag !!

Heeft mijn televisie zo'n CI+ compatible beeldverwerkingschip in zich...?

Persoonlijk standpunt :
Gezien het CI+ forum al een tijdje er is (mei 2007 opgericht?), en daarbij input hebben gekregen van alle grote televisieproducenten, lijkt het me aannemelijk dat momenteel alle huidige lcd televisies uitgerust zijn met beelverwerkingchips die CA embedded ondersteunen. Reden hiervoor is dat CI+ zich voor 99,9 procent afspeelt op het softwarevlak. Niet onmogelijk is het dan ook dat huidige CI modules geupgrade kunnen worden naar CI+. Echter denk ik niet dat elke producent van CI modules dit meteen doen, omdat het voorwaar geen sinecure is om CI+ werkend te krijgen op de huidige hardware.

Voor wat betreft de overweging die dient meegenomen te worden bij de aanschaf van een nieuwe lcd televisie wanneer men absoluut geen extra afstandsbediening willen (ergo een STB) :

- DVB-C blijft toegankelijk met bijv. Alphacrypt wanneer Mascom de modulesoftware update als ziggo overgaat op CI+. Dit puur vanwege het feit dat CI+ van origine ontworpen is om 100% backwards compatible te zijn met CI. Echter zullen de extra features (pay tv, iptv, toepassing broadcast flag,etc.) die gelieerd zijn aan CI+, het niet doen. Wel zullen de normale DTV (HD) kanalen het blijven doen als ziggo daar geen restricties op legt.
- een door Ziggo uitgegeven CI+ module (hoogstwaarschijnlijk van Neotion), zal in combinatie met een televisie die een CA embedded beeldverwerkingschip heeft, alle mogelijke features ondersteunen

Tot slot nog even dit. Het lijkt erop dat Neotion vooruitloopt op de zaken. Met het oog op overgang naar de onder andere door hun opgezette CI+ standaard ben ik een zeer, zeer interessant product tegengekomen in hun assortiment. Het gekke is dat het direct tegen de principes van CI+ ingaat, en derhalve dus vreemd dat ze het maken. Het gaat hier om een CI+ module die decodeert, maar daarnaast ook nog de mogelijkheid biedt om alles op een sd card op te slaan. Het is dus ook een PVR. Het mooie daarvan is dat ze de beeldverwerking in de CI module zelf laten gebeuren met een van hun eigen beeldverwerkingschips (wrsch NP 5 HD). Hierbij wordt dus het gehele CA embedded gedeelte (het handshaken met de beeldverwerkingschip in de televisie zelf) geheel overgeslagen.

Hier een link :
http://www.neotion.com/products/pocket_recorder.htm

Al met al hoop ik dat ik voor iedereen nu wat meer licht op de zaak heb kunnen scheppen. Wellicht dat Anoniem mij her en der nog kan verbeteren en aanvullen met de info die wij nu belangrijk vinden !!! (bijv. Welke televisies ondersteunen CI+ in hun hardware...?)

Groet Wouter.