Los bericht bekijken
  #22  
Oud 10 oktober 2008, 20:41
raymond's schermafbeelding
raymond raymond is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 23 april 2005
Locatie: Rijswijk / Prolocation
Berichten: 1.082
Standaard

Hi!

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door guido1978 Bekijk bericht
Het is moeilijk na te gaan of er iets mist. Maar als ik voorheen zo'n 100 spamberichten per dag kreeg en dat er nu nog maar 1 of 2 zijn, terwijl de spamfilter op de lichtste instelling staat ingesteld, vraag ik me toch af of dit wel kan kloppen. Wat zou er gebeuren indien ik hem op het sterkst zou instellen?

Maar meer algemeen: ik wil de spamfilter uit kunnen zetten. Waarom kan dat niet?

Daarnaast moeten de vele reacties hier toch een signaal zijn dat hier grote ontevredenheid over heerst?
Ontevredenheid, nee, op de helpdesk zijn er juist veel mensen die zeggen, eindelijk doet er iemand wat aan mijn spamprobleem. Dat jij dit anders opvat en alleen zegt ik kreeg vroeger 100 spam nu 2 dus is het kapot. Dat kan, dat is je eigen inschatting dan. Daarom zei ik ook, als je valide mails mist, graag melden, alleen een indicatie dat je er vroeger 100 kreeg en nu 2. Ik zeg nog steeds ... mooi! Dan werkt het.

Je draait nu op hele andere mailservers, een spamfilter kan hier mee te maken hebben maar ook hele andere zaken. Ik zal proberen er een van uit te leggen. Mischein dat je dan iets meer begrijpt van de nieuw situatie en dat je dan ook beter kan inschatten hoe en wat.

Spamfiltering is niet het het enige.

Zonder dat ik hoop te veel in detail te treden en de kans dat ik veel mensen kwijt raak die het nog kunnen volgen, here we go:

Oude situatie:

Spammer stuurt een mail, @HOME pakt um aan, spamfilter licht, dus ziet vrijwel niks, hop 100 spams in je mailbox. (oude situatie)

E-mail kun je op de mailserver, dus niet het spamfilter, op de mailserver, op een aantal manieren valideren.

2 hiervan zijn:

1: Valide ontvanger.
2: Valide afzender.

In de oude situatie kreeg jij mails als jij de valide ontvanger was, klaar, einde proces.

In de nieuwe situatie kijken we ook of de verzender bestaat. Dit is verplicht (valide afzender adres) volgens de mail RfCs alleen niet iedere provider controlleerd hier nu op. Dat doen we nu dus wel.

Stel, je krijgt een mail vanaf

sdFDfdfdfg34SDSWSFDSFDFD@hotmail.com een domein waarvandaan ook veel spam afkomstig is. Deze mailbox zoals je wellicht al aan de naam kan zien, bestaat niet. Wij vragen bij binnenkomst aan hotmail of dit adres bestaat. Bestaat het niet dan pakken we de mail niet aan.

Dat heeft dus niets met een spamfilter te maken verder.

Dit is een van de voorbeelden die ik eenvoudig kan uitleggen maar zo zijn er legio. Dat je minder spam krijgt kan dus, maar heeft feitelijk niks met een spamfilter te maken, maar met de manier waarop de mailserver berichten wel op niet accepteerd.

Er zijn nog veel meer van dit soort zaken, ik wil er best nog een aantal uitleggen, geen enkel probleem, maar dan heb je hopenlijk een beter idee dat zomaar roepen het spamfilter niet ok is omdat jij je spams niet meer krijgt, toch iets genunanceerder in elkaar steekt als je wellicht doet vermoeden.

Ik hoop dat je mijn uitleg kan volgen, ben techneut, geen communicatie goeroe

Bye,
Raymond.