Los bericht bekijken
  #8  
Oud 21 augustus 2008, 10:27
digitalekabeltelevisie's schermafbeelding
digitalekabeltelevisie digitalekabeltelevisie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 19 oktober 2006
Locatie: Enschede / @Home
Berichten: 831
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door renecl Bekijk bericht
In deze tijd nog steeds mooi, 15%
Hoezo, in deze tijd? Je praat nu erg 'mee' met de media zoals RTL-Z. De groei gaat over 2007, en toen was er nog vrijwel niemand in paniek. Ook nu zijn de beurzen wat paniekerig, maar de economie zelf gaat niet slecht. Dit kwartaal een groei van 0, maar dat is nog steeds geen recessie.

Daarnaast wordt uit het verslag niet duidelijk waar deze stijging uit voortkomt. Maakt Ziggo gebruik van haar monopoly positie op de analoge TV-markt door prijzen te verhogen? Niet waarschijnlijk, want daar was de prijsverhoging beperkt tot inflatienivo. Komt het uit groei bij internet en telefonie, waar echte concurrentie heerst en er alternatieven zijn, of zijn digitale kijkers (die niet zo veel alternatieven hebben) meer gaan betalen. Dat kan doordat ze meer zenders willen afnemen, of omdat prijzen verhoogd zijn (voor pakketten of 2e kaarten). Het laatste zou gebruik kunnen zijn van de monopoly positie.

Daarnaast doet Ziggo in het verslag nog een rekentruuk met RGU's (Revenue Generating Units). Een abonnee met TV en internet heeft 2 producten, telt dus voor 2 RGU's. Dat doen wel meer bedrijven zo.

Zo zegt Ziggo dat ze eind 2007 de volgende aantallen RGU's hadden (aantallen x1000);

Analogue Television 3,277
Digital Television 834
Internet 1,347
Telephony 703
Total Revenue Generating Units 6,161

Dit is optimistischer rekenen dan bijv. UPC doet. Daar is iemand OF analoge abonnee, OF digitale abonnee, en telt voor TV dus altijd maar een keer mee. Ziggo telt elke digitale kijker als twee RGU's, een keer analoog en een keer digitaal, ook al heeft die kijker alleen maar het digitale basispakket wat geen extra inkomsten oplevert. Laatst bekende cijfers waren dat van alle digitale kijkers ongeveer de helft alleen digitale basispakket heeft. Het zijn dus zo'n 400.000 RGU's die geen revenue genereren...

Ziggo meldt dat ze van 5,5 miljoen RGU's naar 6,2 miljoen zijn gegroeid. Alleen wordt niet duidelijk in welke producten dat zit. Als die groei vooral in gratis digitale basis pakketten zit levert dat geen extra inkomsten op. Jezelf rijk rekenen noem ik dat.