Los bericht bekijken
  #224  
Oud 15 augustus 2008, 00:59
digitalekabeltelevisie's schermafbeelding
digitalekabeltelevisie digitalekabeltelevisie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 19 oktober 2006
Locatie: Enschede / @Home
Berichten: 831
Standaard

Is het voor een analoog scherm niet heel normaal dat er een overscan is? En daarin kan variatie zitten, dus zijn er richtlijnen voor wat zgn "Graphics safe " en "action safe" areas zijn. Action is wat ruimer, bij graphics stoort het meer als ze gedeeltelijk niet zichtbaar zijn (zoals al blijkt uit deze discussie). Mijn indruk is dat het eursport logo wel heel erg aan de rand zit.

De EBU en BBC hebben voor graphics als richtlijn dat je 10% afstand houdt van de beeldrand. Voor SD gaan ze uit van 702 pixels beeldinfo, en daar blijf je dan 70 pixels uit de kant.Nu heb ik van de Humax en de Samsung een paar screenshots gemaakt, vanaf de SCART-uitgang. Plaatjes zijn 720 pixels breed, en je zal zien dat het actieve deel van het beeld aardig in de richting komt van 702 pixels.

Humax:Samsung:
Volgens mij staat op beide plaatjes het logo vrijwel op dezelfde plaats. En als ik me goed herinner vielen bij beide decoders vrijwel evenveel van het beeld weg op een gewoon scherm (een deel van de H, en de D van het logo) Verschijnsel had ik ook als ik het HD-signaal via component op een HD-ready scherm bekeek. Zal best variëren per scherm.

Eurosport blijft zo'n 20 pixels vanaf de zwarte rand, dat is ongeveer 3%. Dat valt zelfs buiten de action-safe area.