Los bericht bekijken
  #1  
Oud 11 augustus 2008, 23:17
vinnie-terranova's schermafbeelding
vinnie-terranova vinnie-terranova is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 26 maart 2008
Locatie: (Oude) Ziggo-gebied
Ziggo Internet: Alles-in-1 "Horizon connect & play Max''
DTV: Horizonbox
Berichten: 955
Standaard Uitrol grote kabelupgrade Ziggo in startblokken

Ziggo en UPC naderen stroomversnelling


Nederlands grootste kabelaanbieders, Ziggo en UPC, staan in de startblokken voor de uitrol van Eurodocsis 3.0: een grote netwerkupgrade die veel sneller kabelinternet mogelijk maakt. Veldtests die UPC uitvoerde, zijn goed verlopen. Het bedrijf richt nu de blik op uitbreiding naar gebieden waar glasvezel tot in huis (FttH) wordt aangelegd. Ziggo start na oktober met de uitrol, regio voor regio.

In theorie zijn met Eurodocsis 3.0 snelheden van ruim 200 Mbps of hoger mogelijk via de coaxkabel. In praktijk is 120 Mbps down haalbaar, zo bewees UPC in september vorig jaar bij tests in de Amsterdamse wijk Ijburg. Dit maakt van de kabel een geduchte concurrent van het snelle glasvezel tot aan de woning (FttH).

Miljoen huizen
UPC heeft zijn veldtests met Eurodocsis 3.0 inmiddels uitgebreid naar twee gemeenten. "We hebben nu een paar honderd boxen in het veld en het goede nieuws is dat we helemaal geen [ernstige] technische problemen hebben ondervonden", zei Gene Musselman, operationeel directeur van UPC Broadband, vorige week week tijdens een toelichting op de kwartaalresultaten van UPC's moederbedrijf Liberty Global.

Het plan is nu om de technologie verder uit te rollen. Dat zal eerst gebeuren in de gebieden waar UPC concurrentie krijgt van snelle verbindingen via FttH, vertelde Musselman. De kabelaar streeft er voor dit jaar naar om Eurodocsis 3.0 leveringsgereed te krijgen voor vierhonderd tot een miljoen "homes passed", zoals dat in jargon heet.
Megasnelheden
"We bereiden ons voor op commerciŽle uitrol in het derde kwartaal, waarbij megasnelle producten zullen zijn. Dat betekent aanvankelijk 60 tot 120 megabits, een revolutionaire stap in datasnelheden", aldus de topman. In eerste instantie doet de huidige generatie kabelmodems dienst; later in 2009 krijgt UPC de beschikking over geavanceerder materiaal.
Afhankelijk van de concurrentie zal UPC in 2009 vervolgens de verdere uitrol van Eurodocsis 3.0 in Nederland versnellen, zei Musselman. Hij verwacht dat tegen het eind van 2009 een groot deel van UPC's netwerk en systeem klaar zal zijn voor Eurodocsis 3.0, in alle markten waar het bedrijf opereert. "Of we dan de hogere 'mega-type' snelheden in al die markten introduceren, zal natuurlijk afhangen van de concurrentie."

ZIGGO:

Ziggo maakt momenteel het netwerk technisch gereed voor Eurodocsis 3.0. Het bedrijf wil eerst de samenvoeging van fusiepartners Casema, Multikabel en @Home administratief helemaal in orde hebben voordat het start met de werkelijke uitrol van de technologie.
Zoals woordvoerder Gradus Vos in mei al zei, is het Ziggo's bedoeling om dit jaar nog internet te bieden met een snelheid van 30 of 40 Mbps en wellicht meer. Medio volgend jaar moet dan internet met een snelheid van 100 Mbps (of meer) over de coaxkabel mogelijk zijn.
Dichtbevolkte regio's
Vos kan nog niet zeggen in welke gebieden Ziggo start met de uitrol. De kabelaar zegt geen rekening te houden met gebieden waar FttH wordt aangelegd. Het bedrijf heeft daar in zijn verzorgingsgebied amper last van en beschouwt het ook niet als een gevaarlijke concurrent. "We kijken eerder naar zaken als dichtbevolktheid."
De uitrol zal regio na regio gebeuren, zegt hij. Ten eerste om fouten tijdig te signaleren en op te lossen, ten tweede om de omschakeling te kunnen behappen. "Ik moet er niet aan denken dat 1,5 miljoen klanten ineens sneller internet zouden willen", illustreert Vos. Ook moeten er geschikte modems komen voor de huishoudens die voor veel hogere uploadsnelheden kiezen.

Competitieve prijzen
Volgens Mike Fries, topman van UPCís moederbedrijf Liberty Global, kan de Nederlandse kabelaar dankzij Eurodocsis 3.0 pas blijven houden met de trends. "Er is een groei van bandbreedteconsumptie overal ter wereld, maar vooral in Europa. Meer nog dan in de Verenigde State staan we voor een voldongen feit. Je doet mee of niet en wij denken dat we voorop kunnen lopen met dit type product."

Hij verwacht dat UPC met Eurodocsis 3.0 de klanten zal aantrekken naar "de hogere regionen, tegen competitieve prijzen op een manier waarop onze concurrenten dat zeker niet kunnen." Als hij gelijk krijgt, kan KPN de borst natmaken
© van dit artikel liggen bij zdnet.nl/Janneke Scheepers 2008
__________________
Greetz Vinnie
ZIGGO IS HET
@HOME BLIJVEN WE