Los bericht bekijken
  #2  
Oud 29 juli 2008, 15:44
heerden's schermafbeelding
heerden heerden is offline
Member
 
Geregistreerd: 3 april 2008
Locatie: 2162 Lisse/Casema
Ziggo Internet: CM-PC / TC7210 i.c.m Netgear R7000
DTV: Horizon & Humax 5200c HD-iPVR
Berichten: 95
Lightbulb

Ik heb vrij lang met een devolo Dlan 200Mbit kit gewerkt. Mijn ervaringen daarmee zijn redelijk positief maar inmiddels heb deze wel vervangen door een directe utp netwerkkabel.

Het werkt allemaal door de verschillende groepen etc heen maar het was in mijn geval toch wel even uitzoeken welke stopcontacten beneden i.c.m de zolder het beste resultaat gaven. Het verschil uit zich direct in de beschikbare bandbreedte die je over je stroomnet heen krijgt. Eenmaal de meest ideale combinatie gevonden kwam ik bruto op een verbinding van 144Mbit down om 90Mbit up. Met een tooltje van devolo kan je dat uitlezen. Netto moet je dat ruwweg door 3 delen.

Een nare eigenschap van die dingen is wel dat ze bandbreedte dynamisch afstemmen aan de hand van de belasting. Je kan dus niet zelf de download en upload verhouding instellen. Gevolg was dat ik soms te weinig bandbreedte downstream kreeg omdat alles aan de upstream werd gegeven terwijl dat niet nodig was. Soms liep de devolo ook vast omdat 1 van de 2 altijd aan bleef staan door lijnactiviteit van de router. Devolo was daarbij niet erg behulpzaam.

Uiteindelijk heb ik om deze reden een utp kabel naar beneden aangelegd. De devolo's zijn nu bij een collega in gebruik en die haalt er standaard al veel betere resultaten mee. Zijn bandbreedte is 180Mbit om 160Mbit bruto over het stroomnet en zijn alles-in-1-extra 16Mbit abo werkt uitstekend.

Het is dus erg afhankelijk van de kwaliteit van het stroomnet, grootste factor schijnt de stoppenkast te zijn. Ik heb er net eentje die niet zo gunstig is.