Los bericht bekijken
  #71  
Oud 28 juli 2008, 17:45
Damandan's schermafbeelding
Damandan Damandan is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 2 februari 2008
Locatie: Tegelen - Ziggo
Ziggo Internet: Ziggo Alles in 1 Extra + 4xTV Digitaal Basis
DTV: Twinhan Mantis Cab-CI 2033
Berichten: 249
Standaard

Probleem met de commerciŽle zenders uit het buitenland is dat deze rechten moeten afdragen voor het aantal kijkers naar een uitzending. Zolang dat allemaal eigenproducties zijn hoef dit natuurlijk niet, maar bij ingekochte series wel. Dat is al 1 bezwaar waardoor deze zenders het zelf niet zouden willen. (Tenzij de kabelmaatschappij hun dit vergoed)

Tweede bezwaar is dat voor de content die op de buitenlandse commerciŽlen uitgezonden wordt ook (vaak) een Nederlandse koper is geweest. Deze Nederlandse koper zal het niet op prijs stellen wanneer hij voor iets betaald en op het moment dat het wordt uitgezonden niemand kijkt omdat ze dit al op de buitenlandse zender hebben gezien. Stel je voor de RTL de rechten voor Heroes heeft gekocht, maar wij zien de serie al op Sci-Fi UK (waar deze in de UK als eerste aired) voordat deze wordt uitgezonden in NL. Je kunt je wel voorstellen dat RTL hier niet mee akkoord zou gaan.

Voor wat betreft de Duitse commercielen....dat is een verhaal apart. Men claimt dat deze op de kabel mogen omdat het primaire publiek toch geen Duits kan en wanneer het de keuze heeft toch liever naar de NL versie kijkt. Hoe dan ook worden er door de kabelmaatschappij ook voor deze zender per kijker een x aantal centen overgemaakt naar RTL Duitsland (bijvoorbeeld) om de rechten te betalen.