Los bericht bekijken
  #207  
Oud 21 juli 2008, 10:52
digitalekabeltelevisie's schermafbeelding
digitalekabeltelevisie digitalekabeltelevisie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 19 oktober 2006
Locatie: Enschede / @Home
Berichten: 831
Standaard

Het woord coderen heeft twee verwarrende betekenissen.
  1. encoderen, het omzetten van een formaat naar ander technisch formaat, bijv analoog naar digitaal MPEG.
  2. versleutelen, ook wel encryptie
Ook in de uitspraak lijkt dit soms door elkaar te lopen.

Ziggo versleuteld (encrypt) het digitale basispakket zodat ze alleen auteursrechten hoeven te betalen voor de abonnees die daadwerkelijk er gebruik van maken. Digitaal doorgeven van zenders (naast analoog) is nieuwe openbaarmaking, en daarover moeten opnieuw rechten betaald worden. Door te versleutelen hoeven deze (dubbele) rechten alleen betaald te worden voor mensen die er werkelijk gebruik van maken.

Chello Media is een ander soort bedrijf, het verzorgt uitzendingen voor zenders zoals Film1, National Geographic, etc. Programma's worden daarvoor aangeleverd op "audiovisuele dragers" en door Chello omgezet naar digitale bestanden (encoderen, waarschijnlijk naar MPEG). Later verstuurt het play-out systeem deze programma's versleuteld via glasvezel en satelliet naar kabel-operators en DTH-satelliet operators (zoals bijv. Canal Digitaal).

Eerder al heeft STEMRA geprobeerd om over de satelliet-uitzendingen van Chello-Media (voor operators, dus niet voor het publiek) rechten te heffen. Aangezien deze ge-encrypt zijn, en niet door het publiek ontvangen kunnen worden is dit geen nieuwe openbaarmaking, en hoefde daarvoor niet betaald te worden.

Nu probeerde STEMRA om over de tijdelijke digitale bestanden nodig voor de uitzending rechten te heffen, omdat dit kopieŽn (verveelvoudiging) zouden zijn.

De rechter heeft nu bepaald dat deze tijdelijke kopieŽn toegestaan zijn, net zoals een computer bestanden van internet tijdelijk in cache of proxy mag opslaan, zonder dat dit meteen een verveelvoudiging is.

Dit is dus helemaal niet relevant voor de rechtenafdracht over digitale kabeldoorgifte, en dus ook niet voor het FTA doorgeven van het basispakket. (Hoewel ik daar ook voor ben) Volgende keer niet zo snel conclusies trekken.

Het geeft alleen de denkwijze van een STEMRA aan, die volledig doorgeschoten is in allerlei dubieuze heffingen opleggen in de hoop dat er wel betaald wordt.