Los bericht bekijken
  #98  
Oud 10 juli 2008, 20:04
mas-'s schermafbeelding
mas- mas- is offline
Junior Member
 
Geregistreerd: 10 februari 2008
Locatie: Quicknet
Berichten: 13
Standaard

Het is nu ca. 3-4 mnd geleden, dat ik - destijds nog bij Quicknet - tegen dit poort 25 block aanliep.

Ik heb bezwaar gedaan, zon automatieke reply gekregen die me op de relay oplossing, die er al (voor niewe gebruiker) uit gezet was en dus niet meer opniew ingesteld kon worden, verwees. En ben gewoon overgestapt na een van de zeker 5-6 bestaande ADSL providers die poort 25 open laten.

Hier een bericht hoe het ging.

Ik was er naturlijk wat bang dat dit overstappen mis zou kunnen gaan. Gelukkig werkte het goed. Van Quicknet/MK heb ik wel nooit een bevestiging van mijn buitengewone opzegging gekregen of ergens iets, maar er werd ook niks meer van mijn rekenening geboekt, dus is dat oke. De bedrijf, waar ik naartoe ging (abel telekom), bevestigde de overstap wel allen kort voor de termijn, maar het was een questie van 1x modem reset en alles was bingo op de termijn.

De mailserver werkte per direct en de IP was pas in een end-use-no-server RBL. Daar kon ik ze handmatig whitelisten laaten. Duurde 5 minuten en alles werkte. Geen RBL meer, uitgaande mail werkte zonder problemen.

De spamfiltering in de ingaande mail te configureeren was zeker flink wat werk voor een paar dagen, maar werkt nu ook goed. Geen echte probleem dus.

Ik vind mijn provider ook niet als spammer bekend staan (anders had ik dat aan multiple RBLs gezien van hun IP-range). Dus hun abuse team werkt blijkbaar. Het is er trouwens ook zonder poort 25 dicht geen problem spam tegen te gaan. Het is mischien iets meer werk van de abuse team, maar ook effectiver dan een alg. block, die spammers wel omzeilen kunnen, alleen normale gebruikers niet zo goed.

Afgezien ervan, dat het nat. een beetje hobby is zoiets te doen, ben ik ook met de resultaat tevreden.
Ik heb net eens over de laatste 3 mnd in de statistic gekeken:

ca. 50-100 spammails per dag
gemiddeld 3-4 echte mails per dag (zijn pas 4 user via dit domain)
--> dat is >95% spam, zoals ook anders te lezen, dat er tegenwordig >95% van alle mail spam is.

van deze 50-100 spams worden de meeste op connect stage via sbl-xbl afgewezen, en de volgende filterstages incl. spamassassin/DCC/razor/pyzor en wat meer nog laat 2-3 mails/dag door, die niet per direct afgewezen worden.
Van deze lopen vrijweg alle in een greylisting. En ca. 1 spam per 2 weken slaat door. Dit is ca. 0.1% of 99.9% spam detectie. Ik ken geen commercieel server die er even in de buurt komt.

False positives was er 1(!) / 3 mnd. Dit was een orderbevestiging, bij die de verzender er echt ook veel rommel in de mail stopte. En die werd met een mid-range spamlevel via "500 rejected, manual verification required via link xxx" afgewezen. Dus had die verzender in principe de kans dit te redden door zijn mail handmatig te whitelisten (wat bij een orderbevestiging nat. niet gebeurt). Met deze false positive rate kan ik goed leven.

Aan het begin werden nog iets te veel goede mails in greylisting vertraagd, maar inmiddens werkt de automatieke whitelist en van niewe afzenders gaan zon 50% in het greylisting, nadat ik de filter iets soepeler instelde. Ok oke.

P.S.: En anders als een via mail-relay verzorgde mailserver levert deze ook geen bijdrage aan backscatter-spam. Elke mail word of op SMTP stage afgewezen, met defer op SMTP stage (aka greylisting) vertraagd of direct geaccepterd en in de mailbox geleverd.