Los bericht bekijken
  #131  
Oud 29 juni 2008, 13:11
grunnsat's schermafbeelding
grunnsat grunnsat is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 30 maart 2008
Locatie: Groningen / @Home
Ziggo Internet: Alles-in-1 extra / Cisco EPC3928 in bridge
DTV: Humax iHDR-5200C / LG 42LM860V
Berichten: 1.053
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Skinkie Bekijk bericht
Je zou ook kunnen stellen dat Ziggo zich niet aan een open standaard houdt, en dus markpartijen limiteerd op haar netwerk. En ik denk dat het laatste wel hout snijdt.
Zeker, maar wat Ziggo doet is slechts één van de vele voorbeelden van de wijze waarop deze industrie functioneert. En met "deze industrie" doel ik niet alleen op kabelmaatschappijen maar ook op de leveranciers van de hardware (receivers, DVD spelers etc.) en de leveranciers van content (films, audio etc.). Men houdt zich slechts bezig met één onderwerp: de industrie wil de absolute controle houden over wat de consument met audio en video materiaal kan doen. Al het andere is daaraan ondergeschikt, en in het bijzonder de wensen van de consument.

Het gevolg is dat de consument allerlei prachtige nieuwe techniek nauwelijks kan (en wil) accepteren, want er is vrijwel niet mee te werken.

Ziggo zelf en andere kabelmaatschappijen leveren het eerste voorbeeld. Jarenlang waren we gewend om TV te kijken met alleen een TV toestel. Nu echter moeten we een voorzetkastje (receiver) kopen om naar digitale kabel TV te kunnen kijken. Er komen nu echter ook Ziggo approved TV toestellen met embedded Ziggo approved DVB-C tuners. Stel je nu voor je verhuist naar een UPC gebied, wat kun je dan met zo'n toestel? Niets, zonder weer een UPC kastje te kopen. Bij een PVR is het nog erger, daar kun je helemaal niets mee in een UPC gebied. Verhuis je de andere kant op, dan heb je hetzelfde probleem. Hoe geschift moet je zijn om zoiets te bedenken???

Voor DVB-T (Digitenne) geldt dit niet. Ieder modern TV toestel heeft een DVB-T ontvanger met CI slot. Een CAM en een KPN kaartje zijn alles wat je nodig hebt om TV te kijken. Het verschil tussen DVB-C en DVB-T is minimaal, en zijn zelfs tuners die beide aan kunnen.

Nog een mooi voorbeeld, BluRay. Het Duitse blad CT schreef onlangs het volgende: "Nu HD-DVD is verdwenen, is het enige dat succes voor BluRay in de weg staat BluRay zelf. En de ontwikkelaars doen daar hun uiterste best voor". De BluRay standaards zijn ondertussen zo sterk gewijzigd dat je een één jaar oude dure BluRay speler al in de container kunt flikkeren omdat hij geen nieuwe schijfjes kan afspelen.

Super Audio CD, DVD audio? Allemaal soortgelijke problemen zodat je ze niet met hun eigenlijke kwaliteit kunt afspelen. Al die prachtige technieken zullen nooit doorbreken zolang de industrie krankzinnige eisen stelt aan de afspeel apparatuur.

En wat leveren al die protectie maatregelen nu op? Niets!. Regiocodering ? Een lachtertje, kan op zo ongeveer iedere DVD speler uitgezet worden, en nog legaal ook. DRM? Ook al weer afgeschaft. Sony's CD copy protectie? idem. En zo kunnen we doorgaan.

Deze hele industrie is zo rot als een mispel, en is de grootste vijand van zichzelf. Misschien moeten we alle betrokken managers in een dwangbuis laten afvoeren en verplicht laten behandelen voor paranoia.