Los bericht bekijken
  #399  
Oud 19 juni 2008, 14:25
BertvanHorck's schermafbeelding
BertvanHorck BertvanHorck is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 21 mei 2008
Locatie: Multikabel de Rijp
Ziggo Internet: Samsung HD
DTV: Pioneer 5000 ex
Berichten: 460
Standaard Q&A van NPO (Nederlandse Publieke Omroepen) over HD

1. Het verschil tussen het Nederland 1 HD en regulier Nederland 1 is minimaal. Hoe komt dat?
De reguliere uitzendingen van Nederland 1 bestaat uit materiaal dat van standaard definitie (SD) ‘geupconvert’ is naar high definition. Er wordt techniek gebruikt om de normale TV-opnames er zo goed mogelijk uit te laten zien op een HDTV. Alleen de sportuitzendingen van de zomertoernooien (EK, Tour de France en Olympische Spelen) zijn in HD opgenomen en worden ook in HD uitgezonden.

2. De kwaliteit van andere HDTV-kanalen (BBC, Discovery) is beter, hoe komt dat?
Hier wordt waarschijnlijk ‘upconverted’ standaard definitie (SD) televisie vergeleken met materiaal dat in high definition (HD) is opgenomen. Dat is dus appels met peren vergelijken.

3. Waarom is er door de NPO voor gekozen om in een lagere kwaliteit uit te zenden dan andere zenders?
Ook hier de vraag of men ‘upconverted’ SD vergelijkt met ‘native’ HD. Veel van ons materiaal wordt nog niet in HD opgenomen omdat. De betreffende camera’s zijn daar dan nog niet voor uitgerust. Het kan ook zijn dat mensen met deze klacht naar satellietzenders kijken. Daar wordt door de BBC uitgezonden in een hogere kwaliteit (16 Mbps cbr i.p.v. 8 Mbps vbr) dan waarin de sportevenementen op de Nederlandse kanalen worden uitgezonden. Dit resulteert in een betere beeldkwaliteit van de BBC kanalen.

4. De wedstrijden worden in HD-kwaliteit aangeboden, maarbij de programma’s erna zakt de kwaliteit direct terug. Hoe komt dat?
Zie ook hier weer het antwoord op vraag 1 en 3

5. Ergens in de distributie wordt de kwaliteit verlaagd, waardoor de kwaliteit niet maximaal is. Waar vind die “filtering”plaats en waarom gebeurt dit?
De reguliere uitzendingen van Nederland 1 bestaan uit materiaal dat ‘geupconvert’ is naar high definition. Er wordt dus een truc toegepast om de normale tv-opnames er zo goed mogelijk uit te laten zien op een HD-tv. We doen dit omdat veel van ons materiaal nog niet in HD wordt opgenomen, omdat onze camera’s er om budgettaire redenen nog niet voor zijn uitgerust. Alleen de sportuitzendingen van de zomertoernooien (EK, Tour de France en Olympische Spelen) zijn in HD opgenomen en worden ook in HD uitgezonden. Het is waar dat het HD-materiaal dat bij ons binnen komt een hogere kwaliteit heeft. We moeten deze voor kabelaars en satellietaanbieders onhandelbare hoge standaard omzetten naar iets dat zij kunnen verzenden. Het originele materiaal is simpelweg te groot om door deze aanbieders verscheept te kunnen worden. Dit is geen uitzonderlijke bezigheid. Ook bijvoorbeeld de BBC converteert hun materiaal voor dergelijke doeleinden.

6. Is er een verschil in kwaliteit tussen verschillende distributeurs en hoe komt dat?
De kabelaanbiedingen verschillen onderling niet van beeldkwaliteit. Deze distributeurs gebruiken allemaal hetzelfde signaal dat door ons wordt aangeboden. In sommige gevallen kan het zijn dat het satellietsignaal er iets minder goed uitziet dan het kabelsignaal. Dit gebeurd alleen als ons signaal in de satelliet gedeeltelijk wordt ‘weggedrukt’ door andere zenders.

7. Waarom is het beeld minder scherp als camera’s snel van positie wisselen?
Een digitaal videobeeld wordt per seconde opgebouwd uit een aantal referentiebeelden en een aantal kleinere afgeleide frames daarvan. In het referentieframe wordt alle beeldinformatie opgenomen terwijl in de daarop volgende beelden alleen de verandering ten opzichte van het referentieframe worden opgeslagen. Hierdoor wordt een hogere kwaliteit bereikt als de camera stil staat. Echter als de camera beweegt, vinden er zoveel veranderingen plaatst dat deze informatie niet opgeslagen kan worden in de qua omvang kleinere afgeleide frames. Er ontstaat dus een soort digitale bewegingsonscherpte.

8. Waarom is het geluid in HDTV later dan bij het normale Nederland 1
Niet alleen het geluid maar ook het beeld is later bij HDTV dan bij SDTV. Dit komt omdat er meer technische handelingen moeten plaatsvinden om dit hoge definitiebeeld van de uitzending naar de TV te verschepen.

9. Waarom is het geluid bij andere kanalen, zoals de BBC natuurlijker?
Dit is een smaakkwestie. De BBC maakt gebruik van een ander audio-afstelling die niet per definitie natuurlijker is.