Los bericht bekijken
  #262  
Oud 12 juni 2008, 22:28
Cyzor's schermafbeelding
Cyzor Cyzor is offline
Member
 
Geregistreerd: 27 januari 2006
Locatie: UPC
DTV: UPC Royaal met Philips HDTV DVR
Berichten: 99
Standaard

Het idee in dit topic is nu dat de smearing te maken heeft met het deinterlacen, dit is toch niet zeker? Het kan toch ook de maken hebben met het downscalen van het beeld. Ik had ergens gelezen dat de volgorde van deinterlacen en downscalen erg veel invloed kan hebben op de beeldkwaliteit. Misschien gaat daar wat fout?

Los daarvan een vraag: De mensen die een losse HD box gebruiken deze hebben ingesteld op 1080i en deze hebben aangesloten aan een televisie die gebruikt maakt van Non-Motion Adaptive Deinterlacing (bijna allemaal). Kijken die effectief niet in 540p (of 1080p met de helft door de televisie verzonden lijnen) en verliezen zo zelfs detail bij de 720p zenders?

EDIT:
Ik zat na te denken over hoe de smearing op het Nederland 1 HD kanaal zou kunnen ontstaan (klik hier voor voorbeelden van de smearing). Stel dat het Technicolor (of de partij die daarvoor verantwoordelijk is) zonder "echt" te deinterlacen beide fields van de 1080i bron samen voegt. Dit leid tot een 1080p plaatje met het kam-effect. Als ze dit beeld downscalen naar 720p valt het kam-effect (deels) weg omdat het volledig plaatje wordt herberekend door de scaler. Dit 720p beeld heeft nu een raar smeer effect, er is door het downscalen vertaal immers geen ruimte meer voor het kam-effect. Daar komt dan nog eens de MPEG compressie bovenop waardoor het kam-effect helemaal wordt uitgesmeerd. Zou dit kunnen? Dus helemaal niet deinterlacen maar beide fields gewoon samenvoegen voordat het downscalen plaatsvindt. Het kam-effect in de nu ontstane 1080p bron zorgt tijdens het downscalen en de MPEG compressie voor het smeer effect? Dit vermoeden wordt mede ondersteund omdat ik een soort kam-effect lijk te zien op de bal als deze hoog door de lucht vliegt.

Ter illustratie heb een capture van een aflevering uit het eerste seizoen van Buffy gemaakt. De eerst afbeelding is van de originele interlaced DVD bron en heeft de volledige 576 lijnen, het kam-effect is duidelijk te zien. De tweede afbeelding is downgescaled tot 384 lijnen (2:3 zelfde schaal als 720:1080). Daar is het kam-effect al bijna niet meer te zien, dit is enkel door het downscalen een (voor ons bekende) smeer geworden. Let wel dit zijn PNGs en hebben geen last van JPEG (of MPEG bij video) compressie. Als dat er nog eens boven op komt zou het kam-effect helemaal wegvallen. Hier is dus geen deinterlacing toegepast enkel de resolutie veranderd.

Ik denk nu dat het Technicolor (of de partij die daarvoor verantwoordelijk is) totaal niets aan deinterlacing doet. Maar de 1080i bron zonder "echte" deinterlacing omzet naar 1080p (gewoon twee fields samenvoegen). Dit 1080p beeld met kam-effect wordt dan gedownscaled naar 720p waardoor het kam-effect een smeer wordt. Mocht dit kloppen hoop ik dat het Technicolor (of de partij die daarvoor verantwoordelijk is) zo vriendelijk zou willen zijn even de deinterlacer te activeren voordat ze het beeld downscalen.

EDIT2:
Om nog even duidelijk te zijn. Dit verhaal is slechts een veronderstelling waar de smearing vandaan komt. Ik denk nu dat het komt door het converten van 1080i naar 720p waar er geen deinterlacing plaatsvindt. Dit is dus niet met zekerheid als oorzaak aan te wijzen, het is alleen een sterk vermoeden. Ik weet niet welke partij hiervoor de verantwoording draagt, ik dacht de Technicolor maar kan dit fout hebben. Het probleem treedt ook op de de geupconverte SD beelden. Als ze het 576i SD signaal op de zelfde manier behandelen denkt deze redenering ook de smearing daar. (en alle NOBs in Technicolor veranderd)

De afbeelding zijn full-res PNGs totaal 1MB.


__________________
Zat bij Ziggo tot mijn gemeente op 1 oktober 2008 overging naar UPC. Weg investering in Loewe televisie met ingebouwde DVB-C tuner en AlphaCrypt CAM.

Laatst gewijzigd door Cyzor; 13 juni 2008 om 14:04