Los bericht bekijken
  #5  
Oud 10 juni 2008, 12:13
Mr_Parker's schermafbeelding
Mr_Parker Mr_Parker is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 29 maart 2008
Locatie: Noord Brabant - @Home
DTV: Humax HD-PVR / Samsung HD
Berichten: 493
Standaard

@Jansam.

Als je in de decoder ingevuld hebt dat je een Breedbeeld toestel hebt zou alles verder vanzelf goed moeten gaan.
Op het moment dat je dan een breedbeeld uitzending bekijkt die ook als zodanig is aangemerkt, bijv. op Ned 1, 2 of 3 zal je tv ook naar de bijbehorende stand omspringen, net zoals hij dat bij anamorphe dvd's doet.
Bij 4:3 uitzendingen krijg je, mits je de tv zo ingesteld hebt balken links en rechts te zien. Sommige mensen storen zich hier aan en zetten de tv op een automatische stand of zo en laten het beeld een beetje oprekken en een beetje buiten beeld vallen zodat het toch schermvullend is, maar dus ook een beetje vervormd.

Naast de zenders als Ned 1, 2,3 RTLs en SBSs, en nog vele anderen, zijn er ook enkele zenders die het niet helemaal goed doen. Bij die zenders moet je bijvoorbeeld aan de themazenders van de publieke omroep denken of diverse, niet alle, uitzendingen op de commerciele duitsers.
Bij die zenders wordt het beeld niet, of niet altijd, anamorph doorgegeven maar letterboxed. Bij dit letterboxed zit geen schakel signaal voor je tv om naar de zoom 16:9 stand te gaan, dit zou je dan zelf handmatig moeten doen. Dit komt omdat die schakeling eigenlijk puur voor analoge signale bedoelt is en niet voor digitale zenders. Dit terwijl het anamorphe schakel signaal juist voor digitale bronnen bedoelt is, zoals dus dvd's en dtv.

De meeste tv's kunnen bij mijn weten op een Scart aansluiting alle mogelijke beeld schakelingen aan, evt. dus handmatig. Als je nu een HD tv decoder van Samsung neemt wordt het verhaal voor HDMI iets anders.
Bij HDMI kun je normaal niet zomaar alle beeld schakelopties gebruiken. Doorgaans werken daar alleen 4:3 en breedbeeld. Hierdoor krijg je dus bij "letterboxed" uitzendingen het probleem dat je het haast niet kunt opvangen. Maar goed dat is weer iets anders.