Los bericht bekijken
  #43  
Oud 1 juni 2008, 17:08
Angelo's schermafbeelding
Angelo Angelo is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 4 maart 2008
Locatie: Buchten / @Home
Ziggo Internet: AiE Extra / Arris modem
DTV: Samsung HDTV en Cisco
Berichten: 475
Standaard

CI+ is niet het einde van de smartcard. CI+ (CAM) zit tussen de smartcard en de decoder/TV in.

Als je een decoder van Ziggo koopt, dan zit daar een sleuf in waar je je smartcard in stopt. Je smartcard komt dan in een stukje electronica te zitten, waarmee de decoder weet hoe hij het signaal kan decoderen. Ziggo heeft voor Irdeto gekozen, maar dat kan vanalles zijn (Nagravision zoals UPC gebruikt, Seca zoals gebruikt door Canal Digitaal, Conax zoals Digitenne gebruikt, Viaaccess zoals vroeger door de MrZap boxen door de kabelmaatschappijen gebruikt werd, etc). Toevallig zitten de genoemde voorbeelden allemaal op een ander platform (kabel/Sateliet/ether) of zijn ze inmiddels afgeschreven, maar dat hoeft dus niet. Zeker op de sateliet zijn er veel aanbieders die zelf een keuze gemaakt hebben over welke coderingstechniek ze gebruiken. Hier komt de Common Interface dus ook vandaan. Sateliet decodershebben meestal geen sleuf,waar je een smartcard in kunt stoppen, maar een aansluiting, die gelijk is aan de PCMCIA aansluiting van een laptop. Hie kan een kaartje in gestopt worden. Dit is een CAM (Conditional Access Module). Door middel van de CAM kan de decoder de smartcard gebruiken en het signaal decoderen. Het voordeel hiervan is, dat als je kanaal van een provider wil bekijken, die een andere coderingstechniek gebruikt, je gewoon een andere CAM koopt en dan de smartcard van de betreffende provider kunt gebruiken.

Het is overigens uiteraard wel mogelijk om een CAM te maken, waar de smartcard al in zit. Dat zou dan wel betekenen dat je niet even kunt wisselen tussen een decoder op de slaapkamer en een CI+ TV in de woonkamer. De noodzaak voor de smartcard, of hij nu in de CAM zit of los wordt meegeleverd, blijft echter bestaan. Bij analoge TV krijgen we allemaal hetzelfde pakket zenders. Differentiatie vindt plaats op basis van de fysieke locatie van de gebruiker. De ene stad kan een ander pakket hebben dan de ander. Bij digitale TV kun je juist door die smartcard gaan werken met pakketen en extra zenders. Filmliefhebbers kunnen nu kiezen voor Film1, terwijl anderen hier niet voor hoeven te betalen.
Op het moment dat de huidige DVB-c technieken afgeschreven gaan worden, en er gewerkt gaat worden met IPTV zal het mogelijk moeten zijn om de smartcard en zelf encryptie af te schaffen. Het is dan namelijk mogelijk om kanalen op basis van het unieke IP adres vrij te geven.