Los bericht bekijken
  #214  
Oud 31 mei 2008, 20:40
digitalekabeltelevisie's schermafbeelding
digitalekabeltelevisie digitalekabeltelevisie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 19 oktober 2006
Locatie: Enschede / @Home
Berichten: 831
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Cyzor Bekijk bericht
Ik weet niet ik hoeverre dit mogelijk is, als ik de data van ArChie en digitalekabeltelevisie.nl een beetje denk te begrijpen lijkt de LCN (Logical Channel Number) in het kanaal te zitten en dan zouden 2 kanalen op een LCN van 1 wat mij onmogelijk lijkt.
Hmmm, interessante vraag. Dat betekent meestal dat je een vaag en lang antwoord gaat krijgen, en dat is hier ook het geval...

Het Logical Channel Number (LCN) wordt beschreven in de Logical Channel Descriptor. Alleen is deze Logical Channel Descriptor geen onderdeel van "de DVB standaard", maar een "private extension". Wat precies de standaard is die Ziggo gebruikt, en welke eisen ze hierbij stellen aan decoders is niet bekend. De private_data_specifier die Ziggo gebruikt geeft aan dat ze de specificaties van EACEM, tegenwoordig de EICTA, gebruiken voor de LCN. Helaas zijn deze specs nergens te vinden, alleen een document hoe de standaard bij de italiaanse DVB-T gebruikt wordt.

Volgens het Italiaanse verhaal is het niet expliciet verboden om meerdere kanalen met hetzelfde nummer te hebben. De decoder moet dan de gebruiker een keuze geven welke versie hij nou eigenlijk bedoeld. Er staan geen regels in voor automatische keuze voor de "beste" (HDTV) versie. Dat klinkt niet als een handige oplossing.

Maar er zijn ook andere opties. Nordig heeft net een nieuwe spec voor HD-ontvangers opgesteld. Daarin staat: "While waiting for any new DVB recommendation of signalisation, for service simulcasting on separate service_ids and as a help for the HDTV IRD to know that these services are two versions of the “same” service/content, a linkage ‘NorDig Simulcast replacement service’ (linkage type 0x82) will be broadcasted from the SDTV version pointing to the HDTV version of the same service."

DWZ, aan de gewone SD-versie wordt een vlaggetje toegevoegd dat verwijst naar de HDTV versie van dezelfde zender. Een HDTV decoder die dat begrijpt zal dan automatisch de HD-versie kiezen, ook al kies je de gewone zender. Het is niet waarschijnlijk dat de Ziggo-ontvangers dit ondersteunen.

De derde optie is uitzenden binnen dezelfde service (kanaal). Net zoals er meerdere geluidskanalen bij een zender kunnen zijn, zo mogen er ook meerdere beeldkanalen bij een zender aanwezig zijn. Een gewone SD-decoder zou de HD-stream niet herkennen, en het gewone beeld laten zien. De HD-decoder zou zo slim moeten zijn de HD-versie te kiezen. Eis is natuurlijk wel dat beide signalen precies gelijk lopen. Voordeel van deze optie is dat data zoals geluid en teletext maar één keer doorgegeven hoeven te worden, dat scheelt weer wat bandbreedte. En als het HD-kanaal Dolby-geluid heeft is dat ook meteen beschikbaar voor de SD-versie.

Dit zijn wat (theoretische) opties, het gebruiken van een aparte LCN voor HD-kanalen is het meest simpel en veilig.